Take a fresh look at your lifestyle.

Babykamer en meubels

Bij het inrichten van de babykamer zijn sommige aanstaande ouders zo bezig met kleuren, vormen en decoraties dat de veiligheid over het hoofd wordt gezien. Zo is een antieke wieg misschien wel heel erg romantisch om in de babykamer te plaatsen maar voldoet deze ook aan de veiligheidsnormen van deze tijd? Vaak wordt het kamertje tot in het kleinste detail ingericht volgens een bepaald thema maar vergeten papa en mam de stopcontactdozen af te schermen tegen de kleine vingertjes die er later in kunnen gaan peuteren.

single reizen online banner

Veiligheid

Of het nu gaat om de materialen die gebruikt worden om de babykamer op te fleuren of om de meubeltjes die erin worden geplaatst, veiligheid is het allerbelangrijkste aspect waar je rekening mee dient te houden. Daarom dien je altijd kindvriendelijke verf te gebruiken als je een babykamer gaat schilderen of wanneer een bedje of commode van een ander kleurtje wordt voorzien. Kleine kinderen ontdekken namelijk nog erg veel met hun tastzin en willen vaak dingen “proeven”. In veel babybedje zijn na gebruik dan ook vaak enkele afdrukken te zien van kindertandjes.

Bedje

Het bedje is een plek waar je je baby veilig achter moet kunnen laten. Naast een kindvriendelijke verf- of laklaag dient het voorzien te zijn van veilig beddengoed (een dekentje en lakentje in plaats van een dekbedje). Maar ook moet de spijlen van het bedje op de juiste afstand van elkaar staan zodat het kleintje niet klem kan komen te zitten met het hoofdje. Losse kussens, hoofdbeschermers en knuffeldieren dienen weggehaald te worden voordat de baby veilig in bed kan worden gelegd. De kans op verstikkingsgevaar is namelijk erg groot wanneer er allerlei losse elementen in bed aanwezig zijn.

bewust puur banner

Commode

De commode dient, ook weer om veiligheidsredenen, van een opstaande rand te zijn voorzien. Dit voorkomt dat je baby ervan afvalt tijdens het verschonen of aankleden. Op de commode ligt bovendien een zacht aankleedkussen met eveneens een opstaande rand. Ondanks deze veiligheidsmaatregelen mag je een baby, of klein kind, nooit alleen op de commode achterlaten. Zelfs wanneer je maar even om hoeft te draaien om wat te pakken kan het kleintje al van de commode afrollen en zich ernstig verwonden.

Snoeren, stekkers en contactdozen

Leuke lampjes en de babyfoon zijn haast niet weg te denken uit de babykamer. De snoeren, stekkers en de contactdozen kunnen echter een groot gevaar opleveren voor een klein kind. Deze dienen dan ook te worden weggewerkt met behulp van bijvoorbeeld kabelgootjes en stopcontactbeschermers. Je baby blijft immers niet klein en wanneer deze voorzorgsmaatregelen niet meteen worden aangebracht bij de inrichting van de kamer dan worden ze later vaak vergeten.

Vergrendelingen

Ramen en deuren kunnen eveneens een gevaar vormen voor kleine kinderen. Door speciale grendeltjes hierop te plaatsen kan je kind de ramen en deuren niet zelf openen en zich dus niet bezeren of zelfs ernstig verwonden. Voor kastdeurtjes bestaan eveneens speciale veiligheidssystemen.

naturaplaza superfoods banner