Take a fresh look at your lifestyle.

Ledikantje

Tot circa een leeftijd van tweeënhalf jaar zal een ledikantje een veilige plek zijn voor een kind om in te slapen. Indien je eerste een wieg gaat gebruiken dan zal je baby met ongeveer drie maanden de overstap moeten maken naar het ledikantje. Het kind wordt dan beweeglijker waardoor de wieg niet langer veilig zal zijn. Tijdens het draaien kan de baby namelijk met het gezichtje tegen de zijkant van de wieg komen te liggen en ebstaat er een kans dat het kindje niet meer goed kan ademen.

single reizen online banner

Veiligheid

De veiligheid zal bij een ledikantje, net als bij een wiegje, voorop dienen te staan. Dit geldt niet alleen voor ledikantjes die je nieuw koopt maar zeker ook voor een exemplaar dat je bijvoorbeeld uit je eigen babytijd hebt overgehouden. Een inspectie vooraf is dan ook in alle gevallen verstandig en zal de veiligheid van je kindje zeker ten goede komen.

Afmetingen

Een veilig ledikant heeft de volgende afmetingen: ten minste 55 centimeter breed zodat het kind voldoende ruimte heeft om zich om te keren. De lengte van het bedje is minder belangrijk en zal voldoende zijn als er een extra ruimte van 20 centimeter aanwezig is wanneer je kindje erin ligt.

Materiaal en afwerking

Op het moment dat je een ledikantje van hout kiest dan moet dit vrij zijn van splinters en van een harde houtsoort zijn vervaardigd bijvoorbeeld beukenhout. De verschillende onderdelen van het ledikantje dienen goed met elkaar verbonden te zijn zodat het een stevig bedje vormt. Verder mogen er geen uitstekende of scherpe delen aan het ledikantje zitten waarin je kindje zich kan bezeren of verwonden. Dus ook schroeven dienen goed te worden weggewerkt en aan de bovenkant van het ledikantje mogen zich geen uitstekende knoppen bevinden. Hieraan kan je kind immers blijven haken.

bewust puur banner

Bedbodem

De bodem moet goed ventileren en bestaat daarom uit latten of een geperforeerde plaat van hardboard. Uiteraard mag de bodem in geen geval door kunnen zakken. Op het moment dat een ledikantje is voorzien van een verstelbare bedbodem dan dien je altijd goed te controleren of deze naar behoren is vergrendeld. De bodem dient altijd op de juiste hoogte te staan en te zijn aangepast aan de beweeglijkheid van het kind. Tot ongeveer drie maanden kan de bodem op de hoogste stand blijven staan. De middelste stand kun je blijven gebruiken tot je kindje zich begint op te trekken. Hierna is alleen de laagste bodemstand nog veilig.

Zijkanten

De zijkanten van een ledikantje moeten ten minste zestig centimeter hoog zijn. Hierbij moet je rekenen vanaf de bodem van het bedje. De spijlen, die in de meeste ledikantjes zijn aangebracht, dienen tussen de 4,5 en 6,5 centimeter van elkaar af te staan. Bij een grotere opening kan je kind tussen de spijlen doorglijden. De spijlen moeten tot op de bodem van het ledikant doorlopen om uit bed vallen te voorkomen. Je kind kan namelijk, bij halfhoge spijlen, het halfdichte deel gebruiken als opstap. `

Soms kan één van de zijkanten van een ledikantje weg worden geklapt. Deze kant dient met een kindvriendelijke vergrendeling dicht te zijn gemaakt. Een dergelijke sluiting bestaat in de regel uit twee grendels die met twee handen tegelijk geopend moeten worden. Een handeling die voor een kind vrijwel onmogelijk is.

naturaplaza superfoods banner