Take a fresh look at your lifestyle.

Commode

Het Franse woord commode wil niets meer zeggen dan een lage kast op poten die voorzien is van twee, of meerdere, laden. In onze taal wordt met een commode ook een meubel bedoeld waarop je een baby aan en uit kunt kleden en kunt verschonen. Op de legkast is dan wel een aankleedkussen geplaatst zodat het kleintje comfortabel ligt. Daarnaast zal de commode die bedoeld is om een baby op te verzorgen voorzien zijn van een opstaande rand, van ten minste drie centimeters hoog, aan de achterkant en de beide zijkanten.

single reizen online banner

Aandachtspunten

  • Voordat je een commode aanschaft is het goed te letten op de hoogte van het meubel. Deze dient minimaal negentig centimeter te bedragen. Wanneer de commode minder hoog is dan is de kans op rugklachten namelijk behoorlijk groot. Indien zowel jij als je partner erg lang zijn dan is het zelfs aan te raden om voor een hogere commode te kiezen.
  • De bovenkant moet voldoende plaats bieden om je baby te kunnen verzorgen. Een commode met een bovenkant van ten minste 50 bij 75 centimeter is dan ook zeker aan te bevelen.
  • Verder mogen er geen scherpe hoeken en randen aan de commode zitten. En al evenmin mag het oppervlak ruw zijn. Hieraan kan je kleintje zich immers bezeren of verwonden. Er mogen dus absoluut geen schroeven, moeren of, bij een commode van hout, splinters uitsteken.
  • Bij een veilige commode kun je je beide voeten onder het meubel plaatsen zodat je met je buik je kindje beschermd tegen vallen. Je buik dient gemakkelijk tegen het de bovenkant van de commode geplaatst te kunnen worden.
  • Daarnaast zullen er bij een verrijdbare commode ten minste twee wieltjes zijn die geblokkeerd kunnen worden. Dit voorkomt het onverwacht wegrijden van het meubel tijdens de verzorging van je baby.

Bergruimte

Het best kies je een commode die voldoende bergruimte heeft voor alle spulletjes die je binnen handbereik wilt hebben tijdens de verzorging van je baby. Je hebt dan immers maar één hand vrij om iets te pakken. Met de andere hand dien je altijd je kleintje vast te houden. De laden dienen voorzien te zijn van een zogenaamde ladenstop. Dit wil zeggen dat de laden niet uit het meubel kunnen worden getrokken tijdens het openen.

bewust puur banner

Stevigheid

De stevigheid van een commode bepaalt voor een groot deel ook de veiligheid van dit meubel. Het dient stabiel te staan, zelfs op het ogenblik dat de deurtjes of laden op zijn gezet. Indien de commode voorzien is van een bewegende klep dan dient deze uiterst kritisch te worden bekeken met het oog op de stabiliteit. Voordat je een dergelijke commode koopt dien je te controleren of het meubel echt niet om kan vallen als de klep is geopend. Hiervoor oefen je even een grote druk op de klep uit. De klep dient daarnaast gecontroleerd te worden op de vergrendeling om plotseling opklappen te voorkomen.

naturaplaza superfoods banner