De term indalen zal zeker vallen wanneer je in verwachting bent. Deze term wil niets meer zeggen dan dat je baby een stukje naar beneden zakt als voorbereiding op de bevalling die komen gaat. Het indalen zal voor elke vrouw anders zijn en uiteenlopende voor- en nadelen kennen.
Het indalingsproces
Je ongeboren baby zal, voordat deze in gaat dalen, in een houding gaan ligging die voor hem, of haar, het meest comfortabel is. Dit zal de zogenaamde voorkeurshouding zijn die ook na de geboorte vaak zal worden aangenomen voor het slapen gaan. In de meest gunstige situatie zal je baby met het hoofdje naar beneden gaan liggen. Het is echter ook mogelijk dat juist de babybilletjes naar beneden liggen. In dit laatste geval is er sprake van een zogenaamde stuitligging.
In alle gevallen zal je baby naar beneden zakken en klem komen te zitten in het bekken. Soms is het mogelijk, om voor het indalen, de baby van buitenaf van stuit- naar hoofdligging te draaien. Op het moment dat de baby is ingedaald dan behoord omkeren niet meer tot de mogelijkheden.
De vorm van je buik
Door het indalen van je ongeboren baby kan je buik anders van vorm worden. Droeg je bijvoorbeeld het eerste deel van zwangerschap naar voren, dan kan dat er nu opeens wat ronder uitzien. Omgekeerd is uiteraard ook mogelijk. Je droeg eerst rond en na het indalen, zit je zwangere buik vooral ver naar voren.
Wanneer indalen
In de regel zal het indalen beginnen tussen de dertigste en de tweeëndertigste zwangerschapsweek. Rond de vijfendertigste zwangerschapsweek is de baby meestal volledig ingedaald. Bij een tweede of volgende bevalling kan het indalen echter veel later plaatsvinden of helemaal uitblijven. Pas op het ogenblik dat bevalling begint zal de baby dan in gaan dalen. Het moment van indaling zegt overigens niets over de aanvang van de bevalling.
Voordelen indalen
Een indaling is niet per se nodig maar vaak wel prettig. Er zal dan namelijk meer ruimte vrijkomen voor je longen zodat je wat vrijer kunt ademen. Daarnaast zal de weg die je kindje af moet leggen tijdens de bevalling door de indaling worden verkort. Met andere woorden: hoe verder de indaling, hoe korte de weg naar buiten.
Nadelen indalen
In de praktijk kan het indalen ook een aantal nadelen met zich meebrengen. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van zogenaamde indalingspijn die zich uit in de onderbuik, de vagina en/of de liezen. Tevens kunnen er zogeheten indalingsweeën optreden die samen gaan met harde buiken en behoorlijk heftige bandenpijn. Nadat je kindje is ingedaald kan het lopen lastiger worden omdat je je baby lager gaat dragen.