Take a fresh look at your lifestyle.

Een van de meest vreselijke dingen die jonge ouders kan overkomen is de plotselinge dood van hun baby. Je brengt je gezonde baby naar bed en even later wordt hij, of zij, niet ademt gevonden. In sommige gevallen zal de houding weliswaar een beetje veranderd zijn maar van spartelen of iets dergelijks zal geen sprake zijn geweest. De baby lijkt rustig in de slaap overleden te zijn. Dikwijls is in een dergelijke trieste situatie sprake van wiegendood, of Sudden Infant Death Syndrom (SIDS).

single reizen online banner

Schuldgevoel

De ouders van de overleden baby blijven in de regel niet alleen achter met een heleboel verdriet en vragen maar vaak ook met een enorm schuldgevoel. Wat hadden ze kunnen doen om de dood van hun kleintje te voorkomen? Wat is er verkeerd gegaan en wat hadden we anders kunnen doen?

Er is niemand aan te wijzen die enige schuld heeft aan wiegendood. Dit vreselijk fenomeen is namelijk niet te voorkomen. Indien een overleden baby zou zijn gestikt dan kan dat door onderzoek immers worden aangetoond. Een geval van verstikking komt echter maar in uiterst zeldzame gevallen voor.

Theorie

Over de oorzaken van wiegendood bestaan verschillende theorieën. Een van deze theorieën zegt dat in de eerste slaapfase de baby zodanig ontspannen raakt dat de ademhalingsspier te veel zal verslappen en stopt met werken. Door de medische wereld zijn echter nog geen duidelijke oorzaken voor wiegendood aan te wijzen. Wel is bekend dat wiegendood gelukkig zeer zeldzaam is. Een op de tweeduizend baby’s, voornamelijk in de leeftijd van twee tot drie maanden, sterven ten gevolge van wiegendood.

bewust puur banner

Voorkomen wiegendood

Wellicht wordt de kans op wiegendood veroorzaakt door een combinatie van aantal factoren. Er is echter geen duidelijke reden aan te wijzen. Met de volgende tips kun je weliswaar wiegendood bij je kindje niet voorkomen maar wel zorgt je ervoor dat de kans hierop zoveel mogelijk te beperken.

Leg je baby niet op de buik te slapen en zorgt dat je kleintje het niet te warm heeft in bed. Dek het babybedje op met veilig beddengoed, dus geen dekbedje maar een babyslaapzakje.

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de ademhaling van je kindje door niet kan worden belemmerd zoals kussentjes, knuffels of een hoofdbeschermer in het babybedje. Ook een baby bij je in het ouderlijk bed laten slapen zal voor een extra risico op wiegendood zorgen.

Een andere factor die in verband wordt gebracht met een verhoogde kans op wiegendood is een rokende moeder. De ruimtes waar je baby veel verblijft dienen in ieder geval regelmatig gelucht te worden. Indien je je zorgen maakt dan kun je beter een keertje extra gaan kijken bij je kleintje dan je later verwijten maken.

naturaplaza superfoods banner