Take a fresh look at your lifestyle.

De eerste weken na je zwangerschap

In de eerste weken na de zwangerschap zul je merken dat er een heleboel veranderingen zijn opgetreden. Niet alleen in je lichaam maar ook in je leven. Je bent immers niet meer in verwachting en daaraan zal je lichaam en geest nog even moeten wennen. Verder zul je even in je moederrol moeten komen en wellicht je partner eveneens leren zien als geliefde én ouder.

single reizen online banner

Nieuwe situatie

Door de komst van je baby zal heel je dagelijkse doen en laten op zijn kop zijn gezet. Alles lijkt in de eerste weken na de zwangerschap te draaien om voedingen en vieze luiers. Hierdoor kun je overigens behoorlijk uitgeput raken. Je baby wil namelijk niet allee overdag regelmatig gevoed worden en een schone luier, ook ’s nachts gaat dit in de regel gewoon door. Van slapen komt er vaak maar weinig in deze periode.

Hormonen

De hormonen in je lichaam zijn na de zwangerschap en bevalling eveneens gaan veranderen. Je lichaam, maar zeker ook je geest, zullen hier behoorlijk aan moeten wennen. Een spontane huilbui is voor een vrouw die pas is bevallen dan ook heel normaal. De hormonen zorgen er verder voor dat je je soms wat warrig of vergeetachtig bent. Ook dit is nies om je zorgen over te maken en komt na enige tijd vanzelf weer in orde.

bewust puur banner

Lichamelijk herstel

De bevalling en de zwangerschap hebben veel van je lichaam gevraagd.De weken na de zwangerschap heb je dus echt wel nodig om hiervan te herstellen. Zo moeten de buikspieren weer gaan krimpen die tijdens de zwangerschap behoorlijk zijn opgerekt en de bekkenbodemspieren zullen weer gaan moeten sterken voordat je je weer volop de oude kunt voelen.

Relatie

Op relationeel vlak kan een zwangerschap en een bevalling ook een behoorlijke invloed hebben. Je partner heeft je bijvoorbeeld jullie kindje naar buiten zien persen en kan wellicht moeite hebben om de eerste keren met je te vrijen. Maar het is ook mogelijk dat je jezelf minder aantrekkelijk zult vinden na de zwangerschap. Je buik hangt er nog wat slapjes bij en je borsten lijken wel meloenen. Bovendien is het soms lastig om je partner als ouder van je kind en als jou lief te zien. Door wat extra tijd voor elkaar vrij te maken op het moment dat jullie kleintje een dutje doet komt dit vast allemaal weer goed. Ook dit heeft soms wat tijd nodig.

Kraamhulp

De eerste dagen na de geboorte zal de kraamhulp je ondersteunen en adviezen op het gebied van de verzorging van jezelf en je baby maar wanneer zij het huis heeft verlaten sta je er “alleen” met je partner voor. Veel vrouwen twijfelen soms of ze hun baby wel op de juiste manier verzorgen en of ze alles wel doen zoals het hoort. In de meeste gevallen kom je met de tips en adviezen van de kraamhulp al een aardig eind op weg.

naturaplaza superfoods banner