Take a fresh look at your lifestyle.

Pasgeboren baby

Een pasgeboren baby is voor de kersverse ouders niet alleen het meest belangrijke dat er op aarde bestaat maar soms ook een groot raadsel. Je krijgt er immers geen kant en klare gebruiksaanwijzing bijgeleverd en je zult meestak nog behoorlijk wat moeten leren.

single reizen online banner

Ritme

Het slaap- en waakritme van een pasgeborene kent nog geen vast patroon, dit geldt ook voor de voedingstijden. De eerste dagen na de geboorte kunnen daardoor nogal hectisch lijken. Niet alleen de ouders maar zeker ook de baby zal immers moeten wennen aan de nieuwe situatie.

Een pasgeboren baby kun je het beste voeden op momenten dat deze aangeeft honger te hebben. Zodra het kleintje weer slaap begint te krijgen is het weer bedtijd. Op ogenblikken dat je pasgeboren baby wakker is kun je elkaar wat beter leren kennen door hem, of haar, lekker in je armen te houden.

Omgevingstemperatuur

De dag na de geboorte zal de baby nog behoefte hebben aan een verwarmde slaapkamer van ongeveer twintig graden Celsius. De dagen erna kun je deze temperatuur geleidelijk terugbrengen naar 17 of 16 graden. Je kleintje kun je het best te slapen leggen in een slaapzakje. Hiervan zijn zomer- en winteruitvoeringen te verkrijgen. Indien het erg koud is dan kun je een kruikje op de dekens leggen voor extra warmte. Deze kruik dient altijd voorzien te zijn van een kruikenzak en goed dicht te zijn gedraaid.

Lichaamstemperatuur baby

Door de eerste dagen de lichaamstemperatuur van je baby te meten kun je nagaan of de omgevingstemperatuur juist is. Normaal gesproken ligt de lichaamstemperatuur op ongeveer 37 graden Celsius. Na twee dagen hoef je alleen de lichaamstemperatuur te meten als je kleintje erg warm of koud aanvoelt. De omgevingstemperatuur of de kleding van de baby kun je vervolgens op diens lichaamstemperatuur aanpassen. Indien de temperatuur gedurende de eerste twee levensdagen onder de 36,5 of 38 graden Celsius is dan dien je een arts om advies te vragen.

bewust puur banner

Voeding

Een pasgeborene mag worden gevoed wanneer deze daar behoefte aan heeft. Tussen de laatste avondvoeding en de eerst ochtendvoeding mag hooguit zes uur zitten. Na een voeding dien je ervoor te zorgen dat je baby goed kan boeren. Een rustige omgeving zal ervoor zorgen dat je baby beter drinkt.

Een baby die borstvoeding krijgt heeft extra vitamine K en D nodig. Om te zien of je pasgeborene voldoende drinkt dien je te controleren of er volle plasluiers worden geproduceerd en of je baby voldoende aankomt.

Flesvoeding moet je altijd exact volgens de aanwijzingen op de verpakking bereiden en na het opwarmen eerst testen of deze niet te warm is voor je baby. Dit doe je door een paar druppels op de binnenzijde van je pols te druppelen.

Spugen

Op het moment dat je baby een beetje voeding uitspuugt dan is dat niet erg. Indien je kleintje vaker echt gaat spugen dan moet je je baby ook tijdens het voeden laten boeren. Als dat ook niet werkt dan is advies van een arts noodzakelijk.

naturaplaza superfoods banner