Take a fresh look at your lifestyle.

Baby’s en (niet) slapen

Het slapen, of juist niet willen slapen, van een baby is voor de meeste kersverse ouders een grote kwestie. Het slaapgedrag van je baby heeft vaak namelijk ook invloed op je eigen slaappatroon en/of slaapgebrek. In de eerste maanden zullen de meeste ouders te maken krijgen met gebroken nachten en vaak een dutje doen op momenten dat hun kleintje ook een uiltje knapt.

single reizen online banner

Dag- en nachtritme

In de baarmoeder sliep je baby meestal op momenten dat mama druk in de weer was en dus voor een rustgevend wiegritme zorgde. Na de geboorte zal het voor je kleintje daarom behoorlijk schrikken zijn geweest. In plaats van een lekker warme baarmoeder met heerlijk wiegende bewegingen wordt opeens de overstap gemaakt naar een bedje in een stil kamertje. Je baby zal de eerste weken na de geboorte dus nodig hebben om aan een nieuw dag- en nachtritme gewend te raken. Sommige aanstaande moeders proberen dit al voor de bevalling te veranderen door ’s nachts juist actief te zijn en overdag een dutje te doen. Helaas is dit niet voor iedereen mogelijk en werkt het bovendien niet altijd.

Niet slapen

Om te voorkomen dat je kindje niet in zijn bedje wil slapen dien je vanaf de geboorte al een bepaald slaapritueel te bedenken. Hierbij houd je een bepaalde volgorde van handelingen aan zoals eerst voeden, dan een schone luier en na een beetje knuffelen weer lekker naar bed.

bewust puur banner

Zodra je ziet dat je kleintje slaap begint te krijgen dan is het verstandig om het in zijn bedje te leggen. Je baby moet immers leren om daar in slaap te vallen. Dus niet wachten tot je hummeltje in je armen of tijdens het voeden naar dromenland is vertrokken. De kans is dan namelijk groot dat je baby na verloop van tijd alleen nog op die manier wil gaan slapen.

Vermoeidheidssignalen

Om je baby op tijd in zijn bedje te kunnen leggen is het nodig om te ontdekken welke signalen af worden gegeven als je kleintje moe is. Zo zullen veel baby’s bijvoorbeeld gaan geeuwen of met de handjes in de oogjes wrijven op het moment dat ze vermoeid raken. Wacht dan niet te lang met het naar bed brengen anders is je kindje misschien wel te moe om (goed) te slapen.

Ongemak

Een andere reden waarom een baby niet wil, of kan, slapen is het ondervinden van een bepaald ongemak. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een verstopt neusje, een vervelende hoest, een pijntje of een vieze luier.

naturaplaza superfoods banner