Take a fresh look at your lifestyle.

Baby’s bij jou in bed?

Samen slapen met je baby is in onze cultuur niet echt gebruikelijk en wordt over het algemeen sterk afgeraden. Er zijn namelijk een aantal risico’s verbonden aan het in bed nemen van een baby. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan verdrukking of verstikking van je baby.

single reizen online banner

Voorstanders

De voorstanders van het samen slapen met je baby zijn van mening dat hierdoor de binding met je kind zal verbeteren. Anderen zien het vooral als een ideale oplossing voor de vele gebroken nachten of vinden het gewoon prettig om hun kindje dichtbij zich te hebben. Uiteraard is het zo dat je ’s nachts niet eerst je bed uithoeft wanneer je baby je nodig heeft bijvoorbeeld voor een nachtvoeding.

bol baby banner

bewust puur banner

Veiligheid voorop

Indien je overweegt om met je baby in één bed te gaan slapen dan is het wel noodzakelijk dat je vooraf een aantal voorzorgsmaatregelen treft.

  • Zo zul je ervoor moeten zorgen dat je baby, maar ook een ouder kind, nooit klem kan komen te liggen, verstrikt kan raken of uit bed kan vallen.
  • De meest veilige situatie creëer je door je matras op de vloer te leggen. Wanneer je hier echter de mogelijkheid niet voor hebt dan kun je ook één van de lange zijden van je bed tegen een wand te zetten.
  • Als je wel graag dicht bij je baby wilt slapen maar vindt je het toch een beetje eng dan zijn er ook tussenoplossingen te koop in de vorm van mandjes, waarin je je baby leg en die je vervolgens in bed plaatst, of zogenaamde co-sleepers.
  • Om ervoor te zorgen dat de situatie in bed zo veilig mogelijk is dien je verder tijdens het slapen geen sieraden te dragen, lange haren vast te maken en geen nachtkleding aan te doen met veters of touwtjes. Ook wordt het aangeraden om alle kussens, dekens en/of dekbedden van je bed te halen en je voor het slapen gaan extra warm aan te kleden.
  • Je baby leg je tijdens het slapen tussen zijn mama en de muur. Hierbij moet je er uiteraard wel voor zorgen dat je kleintje nergens tussen kan vallen. Alleen een moeder zal zich bewust zijn van het feit dat de baby naast haar ligt te slapen, in tegenstelling tot een vader, broer of zus. De kans dat ze op haar baby gaat liggen zal dan ook erg klein zijn.
  • Uiteraard is het wel zaak dat de moeder dan geen alcohol of verdovende middelen gebruikt, onder invloed van deze stoffen zal ook zij immers dieper gaan slapen en zich niet meer bewust zijn van de aanwezigheid van de baby. Huisdieren mogen onder geen beding op het bed, of in de slaapkamer, verblijven wanneer je samen met je baby wilt slapen

baby in bed

Afbouwen

Een begin maken met samen slapen is heel gemakkelijk. Het afbouwen kan wellicht wel voor problemen zorgen. Je zult je baby overdag in het eigen bedje moeten laten slapen. Zo zal de overgang om ook ’s nachts niet meer samen te slapen wat minder groot worden.

naturaplaza superfoods banner