Take a fresh look at your lifestyle.

Slaapt je baby voldoende?

Een heleboel kersverse ouders vragen zich zo nu en dan af of hun baby wel genoeg slaapt. De eerste dagen na de geboorte zal vrijwel elke baby een groot deel van de dag slapen, wel ongeveer 16 tot 20 uur. De bevalling was immers niet alleen voor mama een heel karwei, ook de baby heeft wat tijd nodig om hiervan bij te komen.

single reizen online banner

Pasgeboren baby

Een pasgeborene kent nog geen dag- en nachtritme en zal wakker worden als zijn maagje om een voeding vraagt. Na nog een schone luier en een beetje knuffelen zal je kleintje dan weer richting dromenland verdwijnen voor ongeveer twee tot drie uur. Zo’n jonge baby kan in principe overal in slaap vallen: in je armen, de auto, de box of in het eigen bedje.

bol baby banner

Minder slapen

Naarmate je baby ouder wordt zal de slaapbehoefte afnemen. Op een leeftijd van drie maanden zal dit ongeveer 15 uur op een dag (drie dutjes overdag en ongeveer 10 uur slaap ’s nachts) zijn en met een half jaar zal je kleintje nog 14 uur slapen (twee dutjes overdag en 11 uur slaap ’s nachts). Dit slaapritme zal je kleintje blijven houden tot de leeftijd van ongeveer anderhalf jaar. Het enige verschil zal dan zijn dat de dutjes overdag korter zullen worden en de meeste kinderen vaak over zullen gaan op alleen nog een middagdutje.

bewust puur banner
Slaap per dagAantal slaapjesUren slaap‘s nachts
0 maand168-102-3
3 maanden15410
6 maanden14311
18 maanden11211

Te weinig slaap

Iedere baby is echter anders, de één zal een ware slaapkop zijn terwijl de nader een zeer wakker kind blijkt te zijn. Als richtlijn zou je daarom ongeveer twee uur bij elk gemiddelde op mogen tellen of juist af mogen trekken om te achterhalen of je kind wel voldoende slaapt op een dag. Uiteraard moet je je wel vergewissen dat je kind geen tekenen van vermoeidheid laat zien want in dat geval is het duidelijk dat je kleintje te weinig slaapt.

Een heleboel kinderen zullen eerder te maken krijgen met te weinig dan met te veel slaap. Op het ogenblik dat een baby, of kind, niet wil slapen dan wordt vaak gedacht dat het kleintje niet zoveel slaap nodig heeft. In bepaalde gevallen is dit inderdaad waar, maar het kan ook zo zijn dat je kindje gewoon te moe is om in slaap te kunnen vallen.

Om te achterhalen of je kind te vermoeid is om zich over te geven aan de slaap kun je letten op de volgende signalen: in de auto of kinderwagen slaap je kleintje wel in, ’s ochtends moet je kindje gewekt worden en/of is er sprake van huilerig of geïrriteerd gedrag. In een dergelijk geval zul je een stapje terug dienen te doen en een rustperiode in te bouwen waarin niet te veel prikkels aan je kind worden gegeven. Een vast slaapritueel en een regelmatige bedtijd doen vaak ook wonderen.

naturaplaza superfoods banner