Take a fresh look at your lifestyle.

Hoe verloopt een keizersnede

Uiteraard zullen aan een spoedkeizersnede minder onderzoeken vooraf gaan dan wanneer de keizersnede van tevoren al gepland is. In dit laatste geval zal de moeder niet alleen een aantal standaard medische onderzoeken ondergaan maar ook enige tijd voor aanvang van de ingreep niets meer mogen eten of drinken.

single reizen online banner

Verdoven

Een keizersnede is een operatieve ingreep wat dus inhoudt dat de patiënte vooraf verdoofd dient te worden. Hiervoor zijn een tweetal opties:

  • De algehele narcose waarbij de aanstaande moeder dus volledig in slaap wordt gemaakt en niets merkt van de ingreep. Ze zal pas wakker worden als haar kindje is geboren en de wond in haar buik weer is gehecht.
  • De tweede mogelijkheid, om een zwangere vrouw te verdoven voor een keizersnede, is het zetten van een ruggenprik. Door een verdovend middel tussen twee wervels in te spuiten zal het onderlichaam van de vrouw verdoofd zijn. Op die manier zal ze geen pijn voelen tijdens het uitvoeren van de keizersnede maar wel volledig bij bewustzijn zijn en dus ook merken dat haar kindje geboren wordt.

Geboren worden

De baby zal bij een keizersnede dus niet via het bekken en de schede geboren worden maar langs de buikwand naar buiten worden gehaald door een arts. Hiervoor zal, nadat de moeder goed is verdoofd, een snede worden gemaakt door de buikwand. Vervolgens zullen voorzichtig de baarmoeder en de vliezen worden geopend. De baby zal door de arts naar buiten worden getild en het slijm dat er in het mondje zit zal hieruit worden gezogen. Nadat de navelstreng is doorgeknipt zal het kleintje even aan de moeder (en de meestal aanwezige vader) worden getoond.

bewust puur banner

Medische controle

Terwijl de kersverse wereldburger door een kinderarts zal worden onderzocht zal de buikwond van de moeder keurig worden gehecht en verzorgd. Afhankelijk van de lichamelijke conditie van de baby zal worden besloten om deze een plekje te geven in een couveuse of in een gewoon verwarmd bedje. Wanneer de baby extra zorg nodig heeft kan het gebeuren dat besloten wordt om het kleintje op een speciale afdeling te plaatsen (soms in een gespecialiseerd ziekenhuis) voor bijvoorbeeld te vroeg geboren baby’s.

De moeder zal na de ingreep vaak nog even op de uitslaapkamer blijven om vervolgens naar de verpleegafdeling te worden gebracht waar ze, de komende dagen, zal worden verzorgd en al deels kan herstellen van de keizersnede. Ze zal de eerste weken na de keizersnede uiteraard rust moeten houden om de wond goed te laten helen.

naturaplaza superfoods banner