Een keizersnede is een operatieve ingreep waarbij een baby, via een incisie in de buikwand en de baarmoeder, naar buiten zal worden gehaald. Uiteraard zal tijdens deze ingreep de moeder goed verdoofd worden zodat ze gedurende de keizersnede zelf geen pijn voelt. Een keizersnede is echter te vergelijken met een heleboel andere (buik)operatie die dus gepaard kunnen gaan met het ervaren van pijn achteraf.
Wondpijn
Net als bij de meeste andere operaties aan de buik zul je ook na het ondergaan van een keizersnede een bepaalde mate van pijn kunnen ervaren. Om deze pijn te bestrijden zul je meestal wel pijnstillende medicijnen krijgen. Maar ook dan ben je niet gegarandeerd van een situatie waarin je helemaal geen wondpijn meer zult voelen. Zeker op het ogenblik dat er druk wordt uitgeoefend op de buikspieren kun je hier nog last van hebben.
Rust
Het is om die reden dan ook niet vreemd dat je, na een keizersnede te hebben ondergaan, een aantal weken het rustig aan dient te doen. De spieren in je buik, die door de operatieve ingreep zijn doorgesneden, moeten namelijk de kans krijgen om zich te herstellen.
Pijnmomenten
Zeker de eerste tijd na de ingreep zul je nog veel last van pijn kunnen hebben op momenten dat je moet hoesten, niezen of lachen. Wanneer je in een dergelijke situatie komt, kun je het best met je hand een beetje tegendruk geven om de pijn wat te verminderen.
Buikspieren ontzien
Geen zwaar huishoudelijk werk verrichten is de eerste weken ook het devies. Door deze werkzaamheden zal er immers ook veel druk op je buikspieren komen te staan wat de genezing niet zal bevorderen maar ook voor de nodige pijn kan zorgen. Om die reden zullen vrouwen die bevallen zijn door middel van een keizersnede ook een langere tijd kraamzorg krijgen. Deze kan dan de zware huishoudelijke klussen voor haar rekening nemen en zo de kersverse moeder ontzien.
Mate van pijn
Dat een keizersnede een bepaalde pijn tot gevolg is voor de meeste mensen wel een vaststaand feit, maar hoe erg deze pijn in jouw geval zal zijn kan niemand je vertellen. De pijngrens en de pijnbeleving zijn immers voor ieder mens anders. Ook zullen de voorgeschreven pijnstillers niet bij elke vrouw even goed hun werk doen.
Borstvoeding
Vrouwen die besluiten om hun baby borstvoeding te geven zullen merken dat na een keizersnede dit soms ook voor extra pijn kan zorgen. Wanneer een baby namelijk aan de borst drinkt zal de baarmoeder zich samen gaan trekken waardoor de wond onder druk zal komen te staan. Dit kan soms behoorlijk wat pijn tot gevolg hebben, maar uiteraard is dit ook voor iedere vrouw niet hetzelfde.