Hoe kan je omgaan met een miskraam?
Voor de meeste vrouwen is een positieve zwangerschapstest het ultieme bewijs dat ze (weer) moeder gaan worden. Helaas kan er tijdens een zwangerschap ook iets helemaal fout gaan waardoor je een miskraam krijgt. Soms voel je het wel een beetje aankomen maar vaak is het echter een donderslag bij heldere hemel.
Verdriet na een miskraam
Nadat je het treurige nieuws hebt gehoord, of misschien zelf ontdekt hebt, dat je een miskraam hebt dan stort je wereld helemaal in. Het kindje in je buik waar je zo op gehoopt had blijkt het niet gered te hebben. Verdriet zal in de dagen en de weken die komen gaan erg prominent aanwezig zijn. Het lijkt vaak of alles je aan de zwangerschap, je *ongeboren baby* en het moederschap doet herinneren. Opeens lijken er veel meer zwangere vrouwen en vrouwen met kinderwagens of peuters in je omgeving rond te lopen.
Verwerking van een miskraam
Het verwerken van een dergelijk verdriet heeft dan ook tijd nodig. Er is niemand die van je kunt verwachten dat je meteen de draad van het leven weer oppakt en doorleeft alsof er niets gebeurd is. Om een miskraam te verwerken moet je dan ook voldoende de tijd nemen. Alleen jijzelf kunt bepalen wanneer je dit verlies een plekje hebt weten te geven. Ook al is het al een aantal jaren geleden, niemand kan tegen je zeggen dat het nu wel genoeg is geweest en dat je alles opzij moet zetten.
Gedenken na een miskraam
Veel vrouwen (en ook mannen) vinden een vorm van troost op het moment dat ze een soort gedenkplaatsje hebben gecreëerd voor het kindje dat niet eens levend geboren is. Dit hoeft geen enorm monument te zijn, een *speciaal boompje* in de tuin, een beeldje op de kast of een knuffelbeest met een kaarsje op een tafeltje is hier bijvoorbeeld prima voor geschikt.
Gevoel
Andere mensen kunnen niet in je hart kijken en niet voelen wat jij voelt, ook al hebben ze zelf ook te maken gehad met een miskraam. Laat je dus niet voorschrijven wat je wel of juist niet mag doen bij de verwerking van je miskraam. Wat een ander als normaal en prettig beschouwd kan voor jou immers heel anders aanvoelen.
Voor bepaalde mensen kan het bijvoorbeeld troost bieden dat de miskraam niet levend is geboren en dat ze nog geen kennis met het persoontje hebben kunnen maken. Er is dan, in hun ogen, een minder hechte band ontstaan waardoor verwerken wat gemakkelijker gaat.
Anderen voelen het heel anders en rouwen juist erg lang om *hun verloren kindje*. Er is geen goede of een slechte manier van verwerken, je moet doen wat voor jouw gevoel het beste is. Het wegstoppen van je verdriet is het enige dat met klem wordt afgeraden.
Verwoorden van een miskraam
Het verwoorden of verbeelden van je verdriet in een gedicht, verhaal, schilderij of andere uiting is een goede manier om een miskraam te verwerken.
Zo geeft je namelijk uiting aan je verdriet en kropt dit niet ergens diep van binnen op. Wanneer je voelt dat je er alleen niet uitkomt vraag dan je huisarts om advies.