Take a fresh look at your lifestyle.

Tuin inrichten voor kinderen

Een tuin en kinderen zijn vaak een erg goede combinatie. Als een tuin hebt en die kindvriendelijk inricht zullen je kinderen er niet weg te slaan zijn, En dat is goed, heel goed. Want hoe meer ze buiten spelen hoe minder ze achter een schermpje zitten. Buiten spelen is gezond. Maar hoe richt je een tuin kindvriendelijk in, en wat mag je dan niet missen in je tuin?

single reizen online banner

Een kindvriendelijke tuin met planten

Misschien ben je heel erg gek op je bloemen en je planten, en wil je daar zuinig mee om gaan en goed voor zorgen. Begrijpelijk, dan wil je niet dat de kinderen erdoorheen banjeren om hun voetbal eruit te halen. Zorg daarom voor een goede indeling. Een ‘veilige’ plek voor jou planten, en een plek voor de kinderen. Probeer het zo in te richten dat de ballen vanuit het gras niet de planten in kunnen vliegen. Houd ook rekening met de ligging van je tuin. Is de speelplek van de kinderen midden in de brandende zon? Of kun je er ook wat schaduw creëren? En bouw niet je hele tuin vol. Heb je bijvoorbeeld nog ruimte over om een zwembadje neer te kunnen zetten?

kind in natuur in eigen tuin

bewust puur banner

Wat mag er niet ontbreken in een kindvriendelijke tuin?

  • Gras: koprollen, skippyballen, picknicken, lekker luieren en voetballen. Kinderen zijn gek op gras. Logisch ook, het kriebelt heerlijk aan hun blote voeten en ze hebben er de ruimte om te doen wat ze willen.
  • Trampoline: inmiddels zijn de trampolines niet meer weg te denken uit het tuinbeeld. Kinderen vermaken zich er uren op. Of ze nu peuter zijn of puber, iedereen vindt een trampoline leuk. Wist je trouwens dat de randen van een trampoline te vervangen zijn? Je kunt gewoon een trampoline rand kopen als deze stuk is, zo hoef je niet de hele trampoline te vervangen.
  • Schommel: ook een schommel is vaak goed voor uren speelplezier. Wil je de schommel wat meer integreren in je tuin? Je kunt ook een grote pergola maken van hout en deze laten begroeien met een mooie klimplant of druif. Draai een paar schommelhaken in de pergola en je kunt er van alles aan ophangen. Denk ook eens aan ringen of een trapeze, in plaats van alleen de goede oude schommel. Zijn de kinderen hun schommel ontgroeid? Dan hang je er een hangmat op, of zo’n heerlijke hangstoel.
  • Klimhuisje: er zijn hele leuke klimhuisjes te koop, vaak met een glijbaan, zandbak of schommel, in allerlei soorten en maten.
  • Water: kinderen houden van spelen met water. Of het nu een paar emmers water zijn of een zwembad vol. Ook de tuinsproeier doet het vaak goed bij kinderen. Maar een watertafel is ook een aanrader als je kleinere kinderen hebt. Zo kunnen ze wel spelen met water, maar hoef je niet steeds op te letten of ze niet in het zwembadje zijn gevallen.
  • Eigen zithoekje: een picknicktafel op kinderformaat, of een lekkere zitzak? Geef je kinderen hun eigen plekje om lekker te kunnen zitten met vriendjes en vriendinnetjes.

trampoline in de tuin met kinderen

Op een natuurlijke manier je tuin kindvriendelijk maken

Niet iedereen zit erop te wachten om van zijn tuin een speeltuin te maken. Gelukkig zijn er ook veel manieren om je tuin op een natuurlijke manier kindvriendelijk te maken. Maak met grote keien stapstenen in het gras. Of schilder een vak op de schutting met schoolbordverf. Hang een schommel aan een boom of bouw een boomhut!

Een tuin inrichten voor kinderen kun je dus zo groots of klein aanpakken als je dat zelf wilt. Maak je er een heel speelparadijs van? Of blijft de tuin jouw domein en mogen de kinderen er gebruik van maken? Hoe je het ook aanpakt, kinderen spelen graag buiten en het is heel goed om ze daar in te stimuleren.

naturaplaza superfoods banner