Take a fresh look at your lifestyle.

Besparen op boodschappen door zelf te verbouwen

We zijn er inmiddels allemaal achter dat boodschappen niet meer te betalen zijn. Loop je met een halfgevulde boodschappentas naar de kassa, schrik je nog als je hoort wat je moet afrekenen. Maar daar kun je iets aan veranderen, door zelf je groente en fruit te gaan verbouwen! Bijvoorbeeld in een kweekkas.

single reizen online banner

Wat is een kweekkas?

Meestal is een kweekkas een constructie van aluminium en glas. Maar hij kan ook van hout gemaakt worden. Door het glas wordt het in een kweekkas snel warm. In combinatie met goede beluchting is dat een gunstig klimaat om te groeien voor gewassen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen koude kassen en warme kassen. Een koude kweekkas is niet geïsoleerd en daardoor in de winter niet geschikt voor tropische gewassen. Een warme kas is wel geïsoleerd en is voorzien van verwarming.

Wat zijn de voordelen van een kweekkas in je tuin?

In Nederland zijn veel mensen met een moestuin. Op die manier kun je je eigen fruit en groenten verbouwen, maar ook aardappelen. Zo kun je voor een groot deel zelfvoorzienend zijn in je voedsel, en daarmee bespaar je veel kosten op je boodschappen! Met een kweekkas in je tuin bescherm je die gewassen tegen ongedierte, maar je verlengt ook je kweekseizoen. In de winter is het voor veel gewassen te koud in de vaste grond. Maar in je warmere kweekkas kun je veel plantjes al laten groeien in potten. Op die manier kun je ze als het warm genoeg wordt in de moestuin zetten.
Heb je geen ruimte voor een losstaande kweekkas in je tuin? Dan kun je ook kiezen voor een muurkas, die je tegen een bestaande muur aan plaatst.

Waar moet je op letten bij het gebruik van een kweekkas?

Planten kweken doe je niet zomaar even. Er zijn echt wel een aantal punten waar op gelet moet worden. Zoals bijvoorbeeld de beluchting. Het is belangrijk dat de lucht in de kweekkas ververst wordt. Check vaak of de temperatuur in de kweekkas niet te hoog is.

bewust puur banner
  • Vanaf mei moet je regelmatig overdag luchten, maar wel ’s avonds de kas weer sluiten.
  • In de zomer is het goed om ook in de nacht te luchten.
  • Zoveel mogelijk luchten doe je in het najaar.
  • En in de winter kun je alleen luchten bij zonnig en vorstvrij weer.

Ook bij het water geven zijn er twee puntjes: geef geen water wat te koud is! En geef vooral in de ochtend water, zo heeft het de tijd om te verdampen.

plantjes kweken

Zaaien, het hele jaar door

Eigenlijk kun je in een kweekkas het hele jaar door zaaien en beginnen met plantje te verbouwen. Alleen in december valt er weinig te zaaien, maar in de overige maanden is er van alles mogelijk!

  • Januari; koolrabi, kropsla en meloen
  • Februari: andijvie, aubergine, bloemkool, dille, kervel, koolrabi, kropsla, selderie, spinazie, pepers, peterselie, pluksla, radijs, rode biet, uien, waterkers, witte kool en worteltjes
  • Maart: aardappelen, aubergine, bloemkool, broccoli, meloen, kervel, paprika en tomaten
  • April: aubergine, augurk, bloemkool, komkommer, mais, meloen, stokbonen, paprika, pompoen, prei, radijs, rabarber, sla, tomaten en witlof
  • Mei: aubergine, bietjes, bloemkool, courgette, komkommer, meloen, paprika, selderie, stambonen en wortels
  • Juni: andijvie, peterselie, radijs, sla, slaboontjes en tuinkers
  • Juli: aubergine, komkommer, meloen, peterselie, paprika, radijs, sla, tomaten en tuinkers
  • Augustus: meloen, radijs, tomaten, tuinkers, uien, veldsla en winterandijvie.
  • September: abrikozen, druiven, koolrabi, perziken, radijs, spinazie en veldsla
  • Oktober: sla
  • November: druiven en spinazie.

Je eigen groente en fruit verbouwen is dus voordeliger dan boodschappen doen, maar ook nog eens erg leuk! Heb je een grote oogst van een bepaald product? Wees creatief, maak jam of smoothies, vries groentes in of maak een kraampje bij je huis waarin je het verkoopt. Dat is niet alleen besparen, maar ook nog eens verdienen!

naturaplaza superfoods banner