Is het gras in jouw ogen altijd groener aan de overkant? Dan wordt het misschien eens tijd om daar iets aan te gaan doen. Echt gras is niet voor iedereen gemakkelijk mooi te houden, en het ligt vaak niet eens aan jezelf! Daarom kan het leggen van kunstgras in je tuin een goed idee zijn.
Past gras in een onderhoudsvrije tuin?
Steeds meer mensen kiezen voor een onderhoudsvrije tuin. We hebben het druk met van alles en nog wat. Werken, de kinderen van school naar speelafspraakjes brengen, sporten, verjaardag en ons sociale leven bij zien te houden. Dan heb je helemaal geen zin of tijd meer om iedere week uren in de tuin te werken. Maar we zien ook dat steeds meer tuinen een tegeltuin worden, wat niet echt bevorderlijk is voor het milieu en de biodiversiteit.
Om een onderhoudsvrije tuin te hebben hoef je echt niet je tuin voor beton te laten storten, want ook gras past er prima bij. En als je onderhoudsvrij gras zoekt zijn er heel veel verschillende kunstgrassen voor in iedere tuin.
De voor- en nadelen van echt gras
Op het gebied van echt gras zijn er verschillende soorten. Spelen er veel kinderen in de tuin? Dan heb je sterk gras nodig dat tegen een stootje kan; speelgras of schaduwgras. Het voordeel van schaduwgras is dat het goed tegen schaduw kan en ook daar goed groeit. Echt gras heeft wel onderhoud nodig. Je zult minimaal een keer per weer de grasmaaier uit de schuur moeten halen, ook heeft het gras extra water nodig bij droog en warm weer. Daarnaast is een of twee keer verticuteren en bemesten erg belangrijk. Maar ook als je het gras goed onderhoud kunnen er mossen of onkruid in gaan groeien, of kan het geel worden.
De voordelen aan echt gras zijn vooral dat het voordeliger is, goed voor het milieu en dat het redelijk koel blijft.
Wat zijn de voor- en nadelen van kunstgras?
Het grootste voordeel van kunstgras is dat het altijd groen is. Te veel regen, of juist geen regen? Kunstgras blijft altijd groen! Ook op het gebied van kunstgras kun je kiezen uit verschillende varianten. Hierbij zie je vooral verschil in de kleuren en de lengtes van de spriet. Hoe langer de spriet, hoe natuurlijker het gras oogt. Bij kunstgras heb je geen last van onkruid. Maar ook kunstgras heeft onderhoud nodig. Je zult het af en toe meten opborstelen, zodat het niet plat wordt. Ook is af en toe aanvullen met zand een goed idee. Behalve dat moet kunstgras af en toe met een speciale stofzuiger worden schoongemaakt. Weer eens iets anders dan grasmaaien.
Kun je kunstgras zelf leggen?
Veel mensen denken dat kunstgras leggen erg moeilijk is. Maar dat hoeft echt niet zo te zijn. Natuurlijk ligt het er aan welke soort tuin je hebt, of je een groot of klein gazon wilt leggen met makkelijke of moeilijke vormen. Wist je dat kunstgras behalve op aarde ook op tegels en beton gelegd kan worden? Met kunstgrashaken wordt het gras vastgezet en met zelfklevend kleefband kun je een groter gazon maken door stroken aan elkaar te verbinden. Durf je het toch niet aan? Kunstgras laten leggen kan natuurlijk ook.
Om je tuin op een snelle en gemakkelijkere manier een natuurlijke uitstraling te geven is kunstgras echt ideaal. In een handomdraai is je grauwe tegeltuin een oase van groen. Natuurlijk is dit prima te combineren met borders met bloeiende planten, of een pergola waar een mooie klimplant aan groeit. Op die manier combineer je kunstgras prachtig met echt groen, en trek je ook nog vogels en insecten aan, wat goed is voor de natuur!