Take a fresh look at your lifestyle.

Zo richt je duurzaam je tuin in

Tuinieren is belangrijk om zo duurzaam mogelijk te doen. Aandacht voor ons milieu begint immers in je eigen woning en tuin. Ook kun je met een duurzame tuininrichting uiteindelijke kosten besparen. Hoe je dat precies doet, leggen we je in dit artikel aan de hand van een aantal tips uit.

single reizen online banner

Het gebruik van duurzame materialen

Wanneer je nieuwe tuinmeubels, potten, vlonders of andere producten gaat aanschaffen, kun je kijken naar de duurzaamheid van de materialen. Denk bijvoorbeeld aan hout met het FSC-keurmerk. Een vlonder kun je laten leggen met composiet van WoodComposiet: een kunststof materiaal wat duurzaam en onderhoudsarm wordt gemaakt, maar wel de echte hout-look heeft.

composiete vlonder om boom heen gebouwd

Hergebruiken van materiaal

In een duurzame tuin is het interessant om gebruikte materialen opnieuw te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan steen en hout, wat je gewoon via Marktplaats kun vinden. Vaak zijn deze oude materialen nog prima bruikbaar of hebben ze de mogelijkheid om omgetoverd te worden tot iets nieuws. Denk aan oude houten pallets naar een loungebank of grindtegels die eens een keer omdraait en opbouwt tot bankje of muurtje.

Sterke planten kiezen en zonder bestrijdingsmiddel

Kies een voor de sterkste plant in plaats van de mooiste. De sterkste plant heb je uiteindelijk een stuk meer aan. Dit zijn bijvoorbeeld inheemse soorten. Sterke planten zijn minder vatbaar voor ziekten en plagen en hoef je dus ook niet te bestrijden.

bewust puur banner

egel in tuin met inheemse planten

Composteren kun je leren

Je kunt organische meststoffen in je tuin gebruiken of eigen compost maken. Doordat je zelf composteert, kun je zorgen voor een rijk bodemleven. Je kunt geld besparen en hergebruik je GFT-afval, dan gooi je ook minder weg. Je kunt op het internet overal opzoeken hoe je zelf kan gaan composteren.

gft composteren in de tuin

Combinatieteelt

Wist je dat je als je gebruik maakt van combinatieteelt, je verschillende planten naast elkaar zet die elkaar kunnen versterken? Zo kun je ziekten en plagen op afstand houden. Ook groenbemesters zijn ideaal o om de grond op natuurlijke wijze te bemesten en onkruid te weren.

naturaplaza superfoods banner