Take a fresh look at your lifestyle.

Een opleiding om te vliegen met een drone?

Zo zag je er geen een, en zo hing de hele lucht er ineens vol mee: de drone. Veel mensen hebben drone vliegen als hobby, en er worden zelfs wedstrijden georganiseerd. Maar als jij lekker ligt te zonnen in je achtertuin, vind je het dan prettig als er een drone overvliegt? En mag dat eigenlijk zomaar? Er zijn veel regels verbonden aan het vliegen met een drone, en dat leer je allemaal tijdens een training of opleiding over drone vliegen.

single reizen online banner

Wat is een drone?

Drones bestaan al heel lang, de eerste drone werd al uitgevonden in 1849! Ze werden voornamelijk gebruikt voor militaire doeleinden. Om een verkenning te doen of om bombardementen op afstand te kunnen besturen. Pas een aantal jaren geleden werden ze populair onder de ‘gewone’ mensen en zag je ze ineens overal vliegen. Deze drones voor hobbyisten zijn een stuk lichter en kleiner dan de militaire drones.

vliegen met een drone

Waarom een drone gebruiken?

Als hobbyist is het vooral erg leuk. Je kunt mooie filmpjes maken, bijvoorbeeld als je op vakantie bent. Maar ook je bruiloft van boven filmen is erg leuk voor later. Er zijn drone vliegers die wedstrijden organiseren of eraan mee doen. Zo moeten er verschillende opdrachten gedaan worden en moeten de drones een bepaald parcours vliegen.
Maar steeds vaker worden drones zakelijk ingezet. Bijvoorbeeld bij de brandweer en politie en andere overheidsdiensten. Ook in de beveiliging zijn drones erg populair. En wat dacht je van makelaars en film- en tv-professionals?

bewust puur banner

Een training op opleiding om drone te vliegen

Vliegen met een drone mag niet zomaar. Er zijn heel veel regels verbonden aan het vliegen met een drone, en bovendien is het niet zo gemakkelijk als het lijkt. Zo’n opleiding kun je bijvoorbeeld volgen bij Droneland Academy. Behalve theorieles krijg je ook instructies in de praktijk. Er zijn vlieglessen voor beginners en gevorderden, voor privé en zakelijke dronepiloten. Ook kunnen er trainingen op maat worden aangeboden, die precies passen bij wat jij met je drone wilt bereiken. Als je de cursus met succes hebt afgerond kun je bij het RDW een vliegbewijs aanvragen.

drone vliegen in de avond

Verschillende categorieën op drone gebied

De Open Categorie bestaat uit A1/A3 en/of A2, hiermee haal je een EU Dronebewijs. In deze categorie vallen alle drones onder de 25kg waarmee in het zich van de piloot wordt gevlogen. Hiermee mag niet in de buurt van mensen worden gevlogen en niet in een gecontroleerd luchtruim. Ook moet er rekening worden houden met de geluidsproductie, de maximale vlieghoogte en navigatieverlichting.
In de Specifieke Categorie vallen de drones van meer dan 4kg waarmee wordt gevlogen nabij bebouwing. Maar ook het vliegen in No Fly zones, vliegen met een drone van meer dan 25kg. Tijdens deze opleiding leer je ook van alles over luchtvaartwetgeving, vluchtprestaties en meteorologie.

Het vliegen met een drone is niet iets wat je zomaar doet, of zomaar zou moeten doen. Verdiep je erin. Niet alleen omdat het moet, maar ook omdat je er een beter piloot door wordt en het vliegen dan alleen maar leuker wordt.

naturaplaza superfoods banner