Take a fresh look at your lifestyle.

Een veilige dameshelm maakt je motoroutfit compleet

Motorrijden is heerlijk. Zodra je op de motor stapt ben je weg. Letterlijk en figuurlijk. Even ontsnappen aan kinderen die de hele dag aandacht van je willen. Weg van de stress op het werk en de drukte van de dag. Gewoon jij, en je motor. Racen over de snelweg, of juist toeren over rustige landweggetjes. Maar natuurlijk wel in stijl! Als je op de motor zit ben je een stuk kwetsbaarder dan in de auto, en daarom staat veiligheid voorop.

single reizen online banner

Welke motorkleding is verplicht?

Als je gaat rijden doe je dat waarschijnlijk niet in je rode feestjurk. Maar wist je dat je dat wel mag, als je zou willen? Qua veiligheid gelden er best vreemde verplichtingen. Want als je letterlijk naar de regels kijkt is er maar een ding verplicht; een goedgekeurde helm. Je kunt dus in je rode jurk op de motor, als je maar wel je helm op doet. Wel is het tijdens motorrijles en motorexamen verplicht om beschermende kleding, schoenen tot over je enkel en handschoenen te dragen.

vrouw met motor en motorhelm

De regels voor een veilige helm

Alle helmen die in Europa verkocht worden moeten voldoen aan de ECE22.05 richtlijn en voorzien zijn van een keurmerk. ECE staat voor Economische Commissie voor Europa. Het cijfer 22 staat voor de keuringseisen voor beschermende helmen en vizieren voor passagiers en bestuurder van gemotoriseerde tweewielers. 05 is het volgnummer en gaat over de richtlijnen waarnaar de motor is getest. Een helm wordt bij de keuring onder andere getest op schokabsorptie, stevigheid en slijtage van het vizier.

bewust puur banner

motorhelm vrouw en man

Waar let je op bij het kopen van een helm?

Als je een helm gaat kopen let je misschien het eerst op de kleur, de print of de vorm van de helm. Maar het meest belangrijk, en de reden waarom je een helm koopt, is de veiligheid. Begin dus altijd bij het begin: is de helm goedgekeurd en dus veilig? Pas daarna komt de rest.

  • Wat zoek je eigenlijk? Wil je een helm die helemaal dicht is (een integraalhelm?) Of wil je een helm die je gedeeltelijk op kunt klappen (handig als je een bril draagt), een zogenaamde systeemhelm?
  • Stille helm: wil je een stille helm, die je gehoor beschermd? Of ga je gehoorbescherming dragen en is een stille helm niet nodig?
  • Wil je kunnen communiceren onderweg? Er zijn motorhelmen met ingebouwde bluetooth.
  • Goed zicht: zorg dat je een helm koopt waarbij je het vizier kunt vervangen. Er zijn ook helmen met een geïntegreerde zonnebril en helmen met ventilatieklepjes zodat je vizier niet beslaat.
  • De pasvorm: het passen van de helm is heel belangrijk. Zorg dat er geen drukpunten zijn. Let erop dat de helm niet te los zit! Als je de helm tegenhoudt mag je niet je hoofd kunnen draaien.

De looks, een echte dameshelm

Misschien heb je er nog niet echt bij stilgestaan, maar ook in de helmen heb je verschil tussen dames- en herenmode. Als je weet welke helm je kies, en weet dat de helm veilig is en past komt het leuke gedeelte: de looks! Kies je voor felle kleuren of ga je voor zwart? Ben je helemaal in stijl en past de helm perfect bij je motorkleding?

naturaplaza superfoods banner