Take a fresh look at your lifestyle.

Direct meer sfeer in je woning met een gashaard

Het geeft meteen een heerlijk warm gevoel, letterlijk en figuurlijk: een knapperend haardvuur. Iedere woning maak je er een stuk sfeervoller mee. En een gashaard staat ook in elke woonkamer, of je nu een moderne, klassieke of designkamer hebt. Maar wat zijn de voor- en nadelen van een gashaard, zeker in deze tijd?

single reizen online banner

Wat is een gashaard?

Een gashaard is een goed alternatief voor een houtkachel. Het geeft dezelfde sfeer dankzij de houtcompositie. Gashaarden kunnen vrij eenvoudig worden geïnstalleerd als er een gasleiding ligt in de buurt van de plek waar de haard moet komen. Maar ook als dat niet het geval is zijn er mogelijkheden, bijvoorbeeld het aanleggen van een gasleiding via de kruipruimte. Er zijn verschillende soorten gashaarden, zoals een open en een gesloten haard. Bij een open gashaard wordt der lucht uit de ruimte gehaald. Maar bij een gesloten haard komt deze lucht uit een pijp. Deze laatste variant heeft een hoger rendement en is daarom het meest populair.

gashaard in de woonkamer

De voordelen van een gashaard

  • Makkelijk te bedienen: je kunt de vlamhoogte reguleren, vaak met een afstandsbediening vanuit je luie stoel. Ook kun je de gashaard gemakkelijk aan- en uitzetten. Geen gedoe met aanmaakblokjes.
  • Weinig afval: bij een houtkachel heb je veel as en resten hout. Maar bij een gashaard heb je weinig tot geen afval, Daardoor heeft je haard dus minimaal onderhoud nodig.
  • Past in iedere stijl: er zijn heel veel verschillende modellen. Van modern tot klassiek en retro. Met doorkijk of zelfs driezijdige doorkijk. Inbouw of vrijstaand? Het kan allemaal.
  • Geen gesleep met hout. En je hoeft dus ook geen hout te kopen, of te hakken en te kloven.
  • Hoog rendement: de gashaarden bij haardencentrumnederland.nl, en zeker de gesloten modellen, hebben een hoger rendement en zijn dus minder belastend voor het milieu.

De nadelen van een gashaard

  • Je verbruikt gas: het is dan ook niet voordeliger om je huis te verwarmen met een gashaard dan met je gewone verwarming. Maar het geeft wel veel meer sfeer en gezelligheid.
  • Jaarlijkse reiniging: je moet je gashaard jaarlijks reinigen, maar dat kun je ook laten doen.
  • Waakvlam: bij een gashaard blijft de waakvlam constant branden. Uiteraard is dit getest en 100% veilig, maar er zijn mensen die zich er niet prettig bij voelen.

moderne woonkamer met gashaard

bewust puur banner

Is een gashaard nog wel interessant?

Met de huidige tarieven van gas is het logisch dat je het liefst zo min mogelijk gas wilt gebruiken. Op dit moment zijn de tarieven extreem hoog, maar zo hoog zullen ze niet blijven. Ook is het doel op dit moment dat in 2030 een kwart van de huishoudens van het gas af is. Maar tot 2050 wordt er sowieso nog aardgas geleverd. Een gashaard gaat ongeveer 15 jaar mee, dus is voor nu nog een prima investering. En het geeft je huis een heerlijke sfeer, dat is ook wat waard.

Is jouw woning niet aangesloten op het gas of wil je geen extra gas gebruiken? Geen probleem, veel moderne gashaarden kunnen worden omgebouwd naar propaangas. Zo kun je de gashaard gebruiken met simpel aan te sluiten gasflessen.

Wil jij je woonkamer extra sfeer geven, of ga je een nieuw huis bouwen en wil je misschien wel een gashaard? Er zijn heel veel mogelijkheden en modellen, zo past er in ieder interieur wel een mooie haard; ook in dat van jou.

naturaplaza superfoods banner