Take a fresh look at your lifestyle.

Waarom kiezen voor een houtkachel?

De houtkachel is weer helemaal terug van weggeweest. Steeds meer mensen kiezen voor een open haard. Zelfs in een nieuwbouwwoning is het met alle techniek van tegenwoordig mogelijk een open haard te plaatsen. Maar waarom zou je dat eigenlijk doen, kiezen voor een open haard?

single reizen online banner

Het ideaalbeeld, samen voor de haard

Welke kerstfilm je ook kijkt, in iedere film zie je een familie gezellig rond de open haard zitten. Sowieso zie je in iedere romantische scene een open haard. En dat is ook zo, een haard brengt enorm veel sfeer met zich mee. Je kunt uren staren in de vlammenzee, genieten van de warmte en de huiselijkheid. Met het hele gezin is een ideaalbeeld, maar wel een die klopt.

Waarom kiezen voor een open haard?

  • Sfeer: nou, voor de sfeer dus, dat sowieso. Hoe ongezellig je huis ook is, steek de haard aan en er is letterlijk en figuurlijk warmte in de kamer. Een open haard past in ieder interieur, of je nu een super strak gestukt designhuis hebt, of een woonboerderij.
  • Ontspanning: er zijn mensen die een knisperend haardvuur afspelen op de televisie. Dat kan, maar is natuurlijk niet het vuur zoals je het graag ziet, hoort en ruikt. Met een open haard heb je eigenlijk geen televisie meer nodig. Je kunt uren staren naar de mooie vlammen die nooit hetzelfde zijn. Ondertussen hoor je het vuur gezellig knetteren en ruik je de heerlijke houtlucht.
  • De warmte: haardvuur geeft heel veel warmte af. Met alleen je verwarming aan voelt het in huis vaak nog kil, zit je bij de open haard? Dan is het heerlijk behaaglijk warm. Het is ongetwijfeld binnen een aantal minuten de lievelingsplek van je hond of kat.
  • Onafhankelijk: je bent met een open haard niet meer afhankelijk van gas of stroom om je woning te verwarmen.

moderne woonkamer met gashaard

bewust puur banner

Welk hout is geschikt voor de open haard?

Het is onverstandig om zonder nadenken allerlei hout in je open haard te gooien. Kies voor speciaal haardhout zodat je zeker weet dat je goed en veilig stookt.

  • Ongeschikt hout: sommige soorten hout zijn ongeschikt om je open haard mee te laten branden. Zoals naaldhout, wilg en populier. Dit komt omdat naaldhout je schoorsteen te veel vervuilt. Maar soorten zoals wilg en populier roken te veel en branden te snel op.
  • Geschikt hout: de houtsoorten acacia, berk, beuk, es, eik en els zijn wel geschikt om te gebruiken voor de open haard. Het meest ideaal is een mengsel van hardhout en zachter hout. Zo zorgt het zachte hout ervoor dat je de kachel makkelijk kunt aansteken. Het hardere hout zorgt ervoor dat de haard langer brandt.

Waar moet je rekening mee houden bij een open haard?

Je kunt niet zomaar een open haard in je woning plaatsen, hier zul je je op moeten voorbereiden. Zo moet er een goede schoorsteen zijn en een kanaal waar de haard op kan worden aangesloten. Ook moet je een goede en droge plek hebben waar je het hout kunt bewaren.

Heb jij een open haard in je woonkamer of zou je er een willen? Zie jij jezelf al helemaal zitten voor het knisperende vuur? Je bent niet de enige.

naturaplaza superfoods banner