Goed slapen is belangrijk, zowel voor je lichaam als je geest. Je bent vrolijker als je goed en genoeg slaapt, kunt meer hebben en hebt meer energie. Ook kun je informatie beter opslaan en is het beter voor je lichaam en organen. Een goed matras draagt bij aan een goede nachtrust, welke soorten matrassen zijn er eigenlijk allemaal?
Welke soorten matrassen zijn er?
Matrassen zijn er in allerlei soorten en maten. Letterlijk, want als baby begin je op een schattig klein matrasje in je wieg, groei je door via een ledikant, naar een peuterbed en uiteindelijk een eenpersoonsbed. Waarschijnlijk beland je uiteindelijk in een tweepersoonsbed, waar je jaren mee gaat doen.
- Pocketvering matrassen: de pocketveer zorgt voor een goede verdeling. Hij heeft gewichtszones over de hele lengte van het matras.
- Binnenvering matrassen: in een binnenvering matras zit een soort mat van veren die allemaal met elkaar verbonden zijn. Deze matrassen zijn oerdegelijk en geven iets meer het gevoel van deining.
- Koudschuim: behalve van vering is een matras ook voorzien van schuim. Koudschuim staat bekend om zijn ventilerende eigenschappen.
- Traagschuim: staat bekend om zijn zachtheid en het vormen naar het lichaam.
- Topdekmatras: ook wel bekend als een topper. Dit is een dun matras voor boven op je eigen matras. Het zorgt behalve voor extra comfort ook voor behoud van je matras.
Hoe onderhoud je een matras?
Het is erg belangrijk om je matras goed te onderhouden. Niet alleen omdat het hygiënisch is, maar ook omdat je zo langer plezier van je matras kunt hebben. Denk er bijvoorbeeld aan om iedere twee maanden je matras om te keren. Schrijf het op de kalender, of zet het in je telefoon. Gebruik om je matras een matrasbeschermer, deze houdt bijvoorbeeld zweet tegen. Het kan minder snel in je matras trekken omdat er een beschermer om zit. Maar ook ongelukjes van een klein kind richter minder schade aan als je een matrasbeschermer hebt. Was deze vaak en vervang hem als dit nodig is. Ook het gebruik van een topmatras ontziet je ‘echte’ matras. Ga je de slaapkamer stofzuigen? Vergeet dan ook je matras niet! Maak als je wakker wordt niet direct je bed op, maar ga bijvoorbeeld eerst even douchen of ontbijten. Zo heeft je matras even de tijd om te luchten.
Wanneer is het tijd om je matras te vervangen?
Vaak komen we er pas te laat achter dat het tijd is voor een nieuw matras. Zo kun je vervelende klachten krijgen, zoals een zere rug, nek of schouders. Ook zere heupen of slecht slapen kunnen alarmbellen zijn dat je matras aan vervanging toe is. Kijk ook eens naar je matras, zie je bijvoorbeeld kuilvorming? Dat wordt het tijd voor een nieuwe. Gemiddeld kun je ervan uitgaan dat een topdekmatras zo’n 2 tot 4 jaar meegaat. Dat klinkt niet lang, maar een topdekmatras is een stuk goedkoper, en hij zorgt ervoor dat je andere matras langer goed blijft! Een pocketveringmatras heeft zo’n 7 tot 9 jaar en een binnenveringmatras gaat gemiddeld 6 tot 8 jaar mee.
Heb jij ook het idee dat je matras aan vervanging toe is? Wacht dat niet tot je klachten krijgt maar wees je klachten voor. Beter voor jezelf, maar waarschijnlijk ook voor de mensen om je heen. Want van goed slapen wordt iedereen een leuker mens.