Take a fresh look at your lifestyle.

Inspiratie en trends voor de wintertuin

Met het najaar weer in aantocht is het tijd om de tuin winterklaar te maken. Vroeger ging een tuinset vaak naar zolder of ging hij het tuinschuurtje in. Tegenwoordig is dat gelukkig niet meer zo, we gebruiken de tuin vaak het hele jaar door! Wil je graag weten hoe je dat doet, en wat de tuintrends voor de herfst- en wintertuin zijn? Dat lees je nu!

single reizen online banner

De tuin als verlengstuk van je woonkamer

Bij veel mensen is de tuin een echt verlengstuk van het huis. Soms letterlijk, door een serre te maken aan je huis vast, met zicht op de tuin. Misschien heb je een huis waarin je woonkamer aan de tuinzijde zit. Dan loop je zo je tuin in. In de zomer is dat al heerlijk, je zet de tuindeuren open en loopt de hele dag in en uit. Maar ook in de herfst kun je prima gebruik maken van je tuin.

  • Overkapping/tuinhuis: in de meeste tuinen zie je het tegenwoordig wel, een mooie overkapping waar je kunt zitten, of een tuinhuis. Heerlijk onder een dak, beschut tegen de regen en de wind. En het handige is, je tuinset kan gewoon het hele jaar buiten blijven staan.
  • Terrashaard/verwarming: vuur is altijd een sfeermaker. Je kunt er uren naar kijken en het verveelt nooit. Mooi meegenomen, je wordt er lekker warm van! Met een terraskachel of een vuurkorf in de tuin hoef je het nooit meer koud te hebben.
  • Verlichting: zorg voor een goed lichtplan in je tuin, zodat het ook in het donker een gezellig geheel is. Daar heb je het hele jaar plezier van.

Een tuin is dus niet alleen in de zomer een feestje. Zo kun je in de winter ook prima de barbecue aansteken!

houten tuinbank lekker warm aankleden voor de winter

Interieurtrends voor je herfsttuin/wintertuin

  • Ronde, natuurlijke vormen: we trekken ons interieur van binnen echt door naar buiten. Zo zien we al een tijdje de ronde, natuurlijke vormen. Ronde en ovale eettafels bijvoorbeeld, en die trend zet zich nu ook door naar buiten. Zo zie je heel veel ronde tuintafels en meubels met ronde hoeken. Perfect voor een lange herfstavond.
  • Zachte structuren: als je meubels veilig onder een overkapping of in een tuinhuis staan kun je helemaal los gaan met deze trend. Kleed je loungeset aan met een zacht plaid, een schapenvel of lekkere zachte sierkussens. Bijkomend voordeel is dat je heerlijk weg kan kruipen onder zo’n fijne deken. Je kunt er ook voor kiezen om een mooi vloerkleed neer te leggen voor nog meer sfeer.
  • Etnisch/boho: ook deze trend ken je misschien al. Voor in je tuin is deze heel goed te gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor materialen zoals hout, rotan en riet. In combinatie met een paar grote planten maak je het helemaal af. Hang een mooie macramé plantenhanger op om deze sfeer helemaal compleet te maken.
  • Warm en aards: ben je op zoek naar een iets stoerdere look? Dan zijn de warme en aardse kleuren misschien wel jouw ding. Combineer roestoranje accessoires (of doe eens gek, en verf bijvoorbeeld je schutting!) met planten in terracotta potten van verschillende formaten. Meubelen met leer en hout passen hier perfect bij.

wintertrends tuin met sierkussens

bewust puur banner

Je tuin aankleden met planten en accessoires

Natuurlijk kies je in het najaar voor planten die daar tegen bestand zijn. Let er op dat veel planten wel tegen een beetje kou kunnen, maar niet tegen hele strenge vorst. Als je ze op een verrijdbaar plateau zet kun je deze planten altijd nog op een warmere plek neerzetten mocht het nodig zijn.

Met mooie kandelaren en lantaarns kun je ook veel sfeer brengen in deze donkere dagen. Heb je er wel eens aan gedacht om je tuinbank te decoreren? Zet er bijvoorbeeld een grote pompoen op, met een paar mooie planten en een dikke kaars in een lantaarn. De meeste online tuinbanken van Kees Smit Tuinmeubelen zijn hier perfect voor! In de winter ga je voor een mini kerstboom met leuke lampje, en in de lente kun je weer heerlijk op je bank zitten om te genieten van de voorjaarszon.

trends voor de wintertuin - natuurlijke materialen

In deze periode van het jaar is het dus prima mogelijk om te blijven genieten van je tuin. Met de juiste producten kun je zelfs in de winter buiten zitten, eten en genieten. Welke trend voor de herfst- of wintertuin past het best bij jou?