Take a fresh look at your lifestyle.

Waarom borstvoeding geven aan je kind

Voor sommige vrouwen staat het al vroeg vast dat ze zullen kiezen voor het geven van borstvoeding als ze een baby krijgen. Anderen weten juist zeker dat ze daar nooit ofte nimmer aan zullen beginnen omdat ze bijvoorbeeld bang zijn dat hun borsten zullen gaan hangen. Weer andere vrouwen hebben echter te kampen met een dilemma als het gaat over het geven van borstvoeding of flesvoeding.

single reizen online banner

Natuurlijke voeding

Op het moment dat je voor borstvoeding kiest dan weet je zeker dat je je kindje een natuurlijke voeding geeft. Flesvoeding is immers in een fabriek gemaakt en bevat niet alleen natuurlijke producten. Bovendien zal de samenstelling van de moedermelk veranderen naarmate je baby ouder wordt. Zo zal deze voeding altijd aangepast zijn aan de behoefte van je kind op een bepaald moment in diens leven.

Gemak

Het geven van borstvoeding moet je, samen met je baby, in het begin even onder de knie krijgen maar als het goed loopt dan heb je daar veel plezier van. Je hoeft immers geen voedingen klaar te maken en op te warmen. Maar je bent wel de enige die je kindje kan voeden. Dit kan wel eens lastig zijn als je weg moet of als je eens een nachtje door zou willen slapen.

Hechting

Er is veel te doen over de hechting die beter zou zijn als je je baby borstvoeding geeft. Bij flesvoeding hoeft dit echter geen probleem te zijn, mits je regelmatig je baby huid op huid contact laat maken. Dit doe je door het kleintje met zijn blote lijfje op je blote buik te leggen. Dat kun je doen tijdens het voeden maar even goed op een ander moment van de dag.

bewust puur banner

Geen keuze

In een aantal gevallen heeft een vrouw weinig, of zelfs helemaal geen, keuze bij het bepalen welke voedingsmethode ze wil toepassen. Hierbij kun je denken aan vrouwen bij wie de borstvoeding niet goed op gang is gekomen of die bepaalde medicatie moeten gebruiken die niet samengaat met het geven van de borst aan hun baby. Voor hen is flesvoeding dan de enige optie.

Maar ook vrouwen die liever flesvoeding zouden willen geven maar door de hoge prijzen van de babyvoeding af worden geschrikt en toch maar (een tijdje) borstvoeding gaan geven.

Fabels

Over het geven van zowel borst- als flesvoeding doen een heleboel fabels de ronde. Zo zou je van het geven van borstvoeding hangende borsten krijgen en door het geven van flesvoeding je kindje tekort doen, een slechtere hechting ontwikkelen en minder van je kind houden. Al deze verhalen zijn op onwaarheden gebaseerd. Hangende borsten krijg je wellicht door de zwangerschap zelf omdat je borsten eerst groter worden en later de melkklieren weer afnemen en het weefsel dus slapper wordt. Flesvoeding wordt uitstekend gecontroleerd op kwaliteit en is dus niet slecht voor je baby, ook zal de hechting met de moeder geen gevaar hoeven te lopen of een moeder minder van haar kind gaan houden het een flesje krijgt in plaats van de borst.

naturaplaza superfoods banner