Als je zwanger bent dan dien je dit zo snel mogelijk aan je werkgever te melden en een doktersattest te overleggen met de vermoedelijke bevallingsdatum. Er zijn voor zwangere vrouwen bij wet een aantal beschermingsmaatregelen vastgelegd. Zo mag je bijvoorbeeld niet worden ontslagen als je in verwachting bent tot één maand na je zwangerschapsverlof. Uiteraard mag je ook niet worden ontslagen vanwege je zwangerschap maar wel als er ernstige andere redenen hier aanleiding voor geven.
Bijzondere maatregelen
Tijdens je zwangerschap zullen er speciale maatregelen getroffen moeten worden om ervoor te zorgen dat jij, of je ongeboren baby, geen gevaar loopt op het werk. Dit geldt overigens niet alleen voor zwangere vrouwen maar ook voor vrouwen die borstvoeding geven en werken. Door een arbeidsgeneesheer zal een advies worden uitgebracht over de mogelijke risico’s die je op je werk loopt en welke maatregelen er getroffen dienen te worden om je daartegen te beschermen.
Een werkgever kan je bijvoorbeeld andere werkomstandigheden of werktijden aanbieden, je aangepaste arbeid laten verrichten of je gedurende het laatste zwangerschapstrimester laten stoppen met je werk en de kosten daarvan dragen. In de laatste acht zwangerschapsweken is het niet toegestaan om vrouwen verplicht ’s nachts werk te laten verrichten. Verder is het niet toegestaan dat je overwerk verricht in de tijd dat je in verwachting bent of borstvoeding geeft.
Borstvoeding
Wanneer je je werk wilt combineren met het geven van borstvoeding dan is het verstandig vooraf te informeren nar de mogelijkheden die er voor handen zijn. Hierbij moet bijvoorbeeld rekening worden gehouden met het voltijds- of deeltijds weer aan het werk gaan. Maar ook of je gebruik wilt maken van ouderschapsverlof, tijdskrediet of borstvoedingspauzes. Verder is het goed om te weten over welke faciliteiten het werk beschikt met betrekking tot het afkolven en het bewaren van de moedermelk.
Kinderopvang
Indien de baby naar een kinderopvang zal gaan, zodra je weer aan het werk gaat, is het goed dat de medewerkers daar weten hoe ze met de afkolfde moedermelk om moeten gaan en hoe deze te bewaren en te geven. Wanneer je een kinderopvang gaat kiezen is het verstandig om al aan te geven dat je borstvoeding wilt gaan geven en wat je wensen hieromtrent zijn.
Afkolven moedermelk
Je kunt op een aantal uiteenlopende manieren de borstvoeding door laten gaan als je weer aan het werk gaat. Je kunt bijvoorbeeld moedermelk afkolven (met de hand of een borstkolf) en op die manier een voorraad melk aanleggen die je vervolgens meegeeft naar de kinderopvang van je baby. Soms is het ook mogelijk om tijdens een borstvoedingspauze je baby zelf te gaan voeden.
Melkproductie
Een heleboel vrouwen merken dat hun melkproductie achteruit zal gaan op het moment dat ze weer aan het werk gaan. Om de productie van moedermelk voldoende op peil te houden is het zaak om ook op het werk melk af te kolven. Daarbij dient de baby tijdens de overige voedingen goed te worden aangelegd. Sommige baby’s hebben overigens de neiging om het aantal keren dat ze aangelegd willen worden gaan verhogen wanneer mama weer aan het werk is gegaan.