De eerste tandjes zullen bij je baby tevoorschijn komen rond de vijfde of zesde levensmaand. Meestal zullen eerst de onderste snijtandjes zich laten zien, gevolgd door de middelste bovensnijtanden en de tandjes die hiernaast staan. Als een baby acht maanden oud is zullen vaak alle snijtanden doorgekomen zijn: vier aan de bovenzijde en vier aan de onderzijde.
Signalen
Voordat de eerste tandjes doorkomen zal je baby wat meer gaan kwijlen, huilerig en rusteloos worden. Deze klachten zullen weer verdwijnen zodra het betreffende tandje is doorgekomen. Een ander signaal dat erop kan wijzen dat er een tandje door gaat komen is het kauwen van je baby op van alles en nog wat. Verder zal een baby dat vaker over het eigen gezichtje wrijven.
Je kunt zelf vaststellen of er een tandje door moet komen bij je baby door met je vinger het tandvlees te bevoelen. Als je een harde bobbel aantreft dan zit er een tandje dat door wil komen. Verder kan het tandvlees bleek zien of juist rood en gezwollen zijn. Doordat het tandvlees zich over het doorkomende tandje gaat spannen zal dit voor een pijnlijk gevoel zorgen.
Klachten
Vaak wordt gedacht dat het doorkomen van de eerste tandjes gepaard gaat met klachten zoals koorts en diarree. Het is echter nooit wetenschappelijk aangetoond dat deze klachten iets met het doorbreken van het melkgebit te maken hebben. Wel is vast komen te staan dat je kindje in deze periode te maken zal hebben met een verminderde afweer. Bij de geboorte heeft een baby namelijk afweerstoffen van de moeder meegekregen die nu af gaan nemen. Je baby moet voortaan dus zelf afweerstoffen aan gaan maken en zal tijdelijk extra gevoelig zijn voor infecties. Ongelukkigerwijs valt deze periode vrijwel gelijk met het doorkomen van de eerste tandjes en worden daarom vaak, onterecht, met elkaar in verband gebracht.
Klachten verminderen
Hoewel je de klachten, die horen bij het doorkomen van de eerste tandjes, niet kunt voorkomen, kun je deze wel verminderen. Zo kun je de pijn verlichten door het tandvlees te masseren op de plaats waar een tandje door gaat komen. Hiervoor kun je de bolle kant van een theelepel of je vinger gebruiken. Hetzelfde effect kun je echter ook bereiken door je baby op een bijtring te laten kauwen. Daarnaast zijn er speciale druppeltjes te koop die je op het tandvlees kunt smeren om de pijn enigszins te verlichten.
Verzorging
Bij een doorgebroken tandje is het glazuur nog niet volledig uitgehard. De kans op tandbederf is daardoor extra groot. Dit kun je echter voorkomen door direct na het doorkomen van een tandje dit te gaan poetsen met speciale peutertandpasta. Ook moet je voorkomen dat je kleintje voortdurend op een flesje met melk of vruchtensap sabbelt. Het aanwezige zuur kan het tandje eveneens aantasten.