Take a fresh look at your lifestyle.

Baby’s en het doorkomen van het melkgebit

Voordat een mens zijn blijvende gebit krijgt zal er eerst een melkgebit doorkomen. De eerste melktandjes breken gemiddeld tussen de zesde en de negende levensmaand door. Het doorkomen van de melktanden en –kiezen zal door blijven gaat tot je kindje ongeveer tweeënhalf jaar oud is. In totaal zal het melkgebit uit twintig elementen bestaan. De verzorging van het melkgebit zal ook de conditie van het blijvende gebit beïnvloeden. Ook de eerste melktandjes dienen dus al goed te worden gepoetst.

single reizen online banner

Doorkomen melkgebit

Hoe oud een baby is wanneer het eerste melktandje doorkomt, kan van kind tot kind verschillen. In de regel zal een baby tussen de zes en negen maanden oud zijn. De melktandjes zullen doorgaans in een vaste volgorde doorbreken. Als eerste zullen de onderste snijtanden doorbreken, daarna de middelste bovensnijtanden en de tandjes die ernaast liggen.

Tekenen

Op de eerste plaats kun je in het mondje van je baby een harde bobbel voelen wanneer er een tandje door gaat breken. Ook kan het tandvlees wat bleker zijn dan normaal of er juist rood en gezwollen uitzien. Daarnaast kun je het vaak ook merken aan signalen die je baby afgeeft zoals onrustig gedrag en veel huilen. Verder kan je kleintje slechter gaan slapen op het moment dat er een tandje door moet komen. Deze klachten zullen weer verdwijnen zodra het tandje is doorgekomen.

bewust puur banner

Pijn

Doordat het tandvlees over een doorkomende tand zal worden gespannen zal je baby pijn ervaren. Deze pijn kun je echter verlichten door het tandvlees te masseren (met je vinger of de bolle zijde van een theelepel) of door er speciale druppels op te smeren die te koop zijn bij de apotheek en drogist. Ook het laten kauwen op een bijtring zal de pijn vaak verlichten en de melktand helpen doorbreken.

Poetsen

Op het moment dat er een melktandje is doorgekomen is het ogenblik aangebroken dat je begint met tandenpoetsen. Hiervoor gebruik je een speciale tandenborstel voor baby’s en een peutertandpasta. De eerste tijd is eenmaal per dag poetsen voldoende maar na de eerste verjaardag dient het melkgebit echt twee keer op een dag te worden gereinigd.

In het begin zul je de tandjes van je baby het beste kunnen poetsen wanneer deze op de commode ligt. Zodra je kindje ouder is laat je zijn hoofdje op je hand rusten wanneer je kindje voor je staat. Tijdens het poetsen maak je zachte masserende bewegingen en zorgt at je alle tandjes goed poetst. Op de zachte tandenborstel is een bolletje tandpasta, ter grootte van een erwt, voldoende.

naturaplaza superfoods banner