Take a fresh look at your lifestyle.

Waar moet ik op letten bij het verzorgen van baby tandjes?

Het gebit is voor een kind van essentieel belang om te kunnen eten en praten. Wanneer een kind een onverzorgd gebit heeft dan kan dit voor pijn en verminderd zelfvertrouwen zorgen. Bovendien kan een infectie aan de tanden of het tandvlees voor allerlei andere kwalen elders in het lichaam zorgen.

single reizen online banner

Poetsen

Om die redenen is het van groot belang dat direct na het doorkomen van het eerste melktandje wordt begonnen met het poetsen. Het best doe je dit twee keer per dag. Op die manier worden de melktandjes van je kindje niet alleen goed schoon, ook zal het poetsen tot een dagelijkse gewoonte worden gemaakt.

Voor de verzorging van de tandjes van je baby gebruik je een speciale babytandenborstel en peutertandpasta. Het tandglazuur van de melktandjes is immers nog niet zo hard en kan gemakkelijk beschadigd raken door onvoorzichtig poetsen.

De tandjes kun je beter niet meteen na het eten poetsen omdat het glazuur dan extra zacht kan zijn door het aanwezige zuur in de mond. Het is beter om een halfuurtje hiermee te wachten.

bewust puur banner

Tandpasta

Om de tandjes van je baby te reinigen gebruik je een speciale tandpasta die bestemd is voor jonge kinderen. Het best gebruik je een tandpasta die wel fluoride bevat maar waarvan de concentratie op deze doelgroep is aangepast. Naspoelen zal daardoor niet nodig zijn. Doordat de tandpasta langer in de mond aanwezig blijft zal deze ook langer door kunnen werken.

Tandenborstel

Het gebruik van een zachte babytandenborstel voorkomt het beschadigen van het tandglazuur van de melktandjes. Soms heb je als ouder namelijk de neiging om te hard te gaan poetsen. Met deze tandenborstel kun je ook de tong zachtjes poetsen zodat ook daar de verontreinigen worden weggehaald.

Eetgewoontes

Door baby’s en kinderen niet te veel tussendoortjes te geven zal de aanmaak van zuur in de mond beperken en de kans op tandbederf verkleinen. In totaal kun je per dag het best zeven eetmomenten inlassen waaronder de drie hoofdmaaltijden ontbijt, lunch en diner. Op het moment dat je kindje een snoepje krijgt dan moet je ervoor zorgen dat het in één keer wordt opgegeten en dat er niet te lang op wordt gesabbeld. Laat je kind ook niet voortdurend tutteren aan flesjes of bekertjes zoetigheid (ook geen melk of vruchtensap) omdat hierdoor de aanmaak van zuur in de mond wordt bevorderd en dus tandbederf in de hand zal werken.

Speentje

Zodra de eerste melktandjes doorkomen is het moment aangebroken om het speentje weg te doen en je kindje uit een beker te leren drinken. Dit kan immers schade aan de tanden en kiezen veroorzaken of de stand van de tanden veranderen. Bij het gebruik van een tuitbeker, een zuigflesje of een fopspeen kunnen de tanden namelijk scheef gaan staan en bij het drinken zoete of zure drankjes langer in de mond aanwezig blijven. De kans op tandbederf zal daardoor eveneens toenemen.

naturaplaza superfoods banner