Take a fresh look at your lifestyle.

Pijn bij doorkomende tandjes

Bij een baby van vijf tot negen maanden zullen de eerste melktandjes door gaan komen. De onderste snijtandjes zullen zich als eerste aandienen, gevolgd door de middelste snijtandjes in de bovenkaak en vervolgens de snijtanden die hiernaast liggen. Als de baby acht maanden oud is zijn er meestal dus acht tandjes zichtbaar. De melkkiezen zullen zich pas later laten zien, tussen de 12 en 15 maanden, gevolgd door de hoektanden en uiteindelijk ook de tweede rij melkkiezen. Rond de tweede verjaardag is doorgaans het melkgebit volledig doorgebroken.

single reizen online banner

Pijn

Door de druk van de tandjes en het gespannen tandvlees kan je baby behoorlijk wat pijn hebben. Er zijn echter ook baby’s bij wie de tandjes ongemerkt doorkomen, dit zijn echter uitzonderlijke gevallen.

Het is dan ook niet vreemd dat baby’s, in de periode dat er tandjes door gaan breken, meer huilen dan normaal. Doordat je baby nog niet kan praten is huilen de enige manier om aan te geven dat er iets niet in orde is. Andere signalen waaraan je kunt merken dat er tandjes door gaan komen zijn: slechts slapen, prikkelbaar zijn, minder eetlust hebben, kwijlen, onrustig zijn en overal op kauwen.

bewust puur banner

Op het ogenblik dat het betreffende tandje is doorgebroken zul je merken dat de klachten bij je kindje al snel zijn verdwenen. Wanneer dit niet het geval is dan kan er nog een tandje op komst zijn of je baby heeft een ziekte onder de leden en is het verstandig om even je huisarts om advies te vragen.

Verlichting van de pijn

  • Om de pijn, die de doorkomende tandjes veroorzaken een beetje te verlichten kun je je baby een bijtring geven. Er zijn speciale bijtringen in de handel die je eerst even in de koelkast (niet de diepvries) moet leggen zodat ze het tandvlees wat koelen en zo nog meer de pijn kunnen verlichten.
  • Je kunt ook het tandvlees van je kleintje masseren door met je vinger voorzichtig over het tandvlees te wrijven. Hiervoor kun je overigens ook de bolle kant van een theelepeltje gebruiken. Wees in beide gevallen wel voorzichtig dat je niet te ver in het mondje gaat en je kleintje laat kokhalzen of braken. Heeft je kindje al een paar tandjes dan is het masseren met je vinger niet meer aan te raden. Je kleintje kan dan immers (onbedoeld) venijnig bijten.
  • Bij de apotheek en de drogist kun je verder speciale druppeltjes kopen. Door deze op het tandvlees te smeren, op de plaats waar een tandje door gaat komen, zal de pijn worden verzacht.
naturaplaza superfoods banner