Take a fresh look at your lifestyle.

Hoe kan ik borstvoeding afbouwen?

Als je borstvoeding geeft dan kun je beter niet van het ene op het andere moment hiermee stoppen. Geleidelijk afbouwen is beter voor zowel moeder als kind. De baby krijgt dan immers de gelegenheid om aan de veranderde situatie te wennen en je borsten zullen de kans krijgen om zich aan te passen aan de verminderde vraag naar melk. Het gevolg zal voor de moeder daardoor een mindere stuwing en een kleinere kans op het ontstaan van borstontsteking zijn.

single reizen online banner

Telkens één voeding

Bij het afbouwen van de borstvoeding doe je er goed om steeds maar één voeding tegelijk te laten vervallen. Dit houd je dan vijf dagen tot een week vol en pas dan ga je over tot het weglaten van een volgende voeding. Sommige vrouwen vinden het overigens prettiger om de tijd tussen het laten vervallen van voedingen wat langer te maken. Dit is uiteraard geen enkel probleem alleen zal dan de tijd die je nodig hebt om de borstvoeding helemaal af te bouwen wat langer zijn.

Welke voeding eerst

Het best kun je beginnen met de minst goed lopende voeding bij het afbouwen. Voor een heleboel vrouwen zal dat de voorlaatste voeding zijn. Nadat je bent gestopt zul je waarschijnlijk een aantal dagen last hebben van stuwing. Deze zal echter vanzelf verdwijnen. Indien de stuwing erg hevig is kun je wat melk (eventueel handmatig) afkolven om de ergste druk te verlichten. De borst maak je dus niet helemaal leeg want dat zou de productie van melk juist aanwakkeren. Wanneer je geen last meer hebt van stuwing kun je overgaan tot het laten vervallen van een andere voeding.

bewust puur banner

Overgebleven voedingen

De overgebleven voedingen verdeel je het best over de dag. Op het ogenblik dat je helemaal met borstvoeding wil stoppen dan zou je de ochtendvoeding als laatste kunnen laten vervallen omdat je ’s ochtends meestal de meeste melk hebt.

Borstcontrole

Hoe je ook gaat afbouwen, het is altijd van essentieel belang dat je je borsten goed blijft controleren op harde plekken. Indien deze aanwezig zijn dan dien je ervoor te zorgen dat de borsten goed leeg wordt gemaakt. Zou je dit immers niet doen dan loop je het risico op het ontstaan van borstontsteking. Een borstontsteking is niet alleen erg vervelend maar zeker ook vaak zeer pijnlijk.

naturaplaza superfoods banner