Take a fresh look at your lifestyle.

Hoe geef je borstvoeding op openbare plaatsen?

Vooral kort na de bevalling zullen de uitjes met je baby niet erg lang duren en ben je weer op tijd thuis voor een volgende voeding. Pas vanaf het ogenblik dat je langer van huis zult zijn zal er wellicht een dilemma ontstaan over het geven van borstvoeding in het openbaar: je baby moet immers eten maar je voelt je ook ongemakkelijk en misschien wel gegeneerd om je kind in het bijzijn van anderen aan de borst te leggen.

single reizen online banner

Reacties

De meeste vrouwen die borstvoeding geven zijn bang dat, wanneer ze dit in het openbaar doen, er negatieve reacties zullen worden gegeven. Anderen zijn bang dat mensen kunnen zien dat de baby de borst krijgt. Gelukkig blijkt uit de praktijk dat het vaak niet eens opvalt wanneer een vrouw haar kindje zoogt. De houding waarin de baby gevoed wordt lijkt namelijk veel op die van een baby die in de armen van zijn moeder een dutje doet.

Onzekerheid

Wanneer je je onzeker voelt, over het aan de borst leggen van je kindje in het openbaar, dan kun je dit thuis eerst eens oefenen door voor een spiegel plaats te nemen en te zien wat anderen te zien zullen krijgen. Je zult merken dat dit reuze meevalt. Er is niet, of nauwelijks, iets van je ontblote borst te zien.

bewust puur banner

Tips

Als je je angst hebt overwonnen zijn er toch nog een aantal tips die het geven van de borst in het openbaar nog minder opvallend, en dus makkelijker zullen maken.

  • Zoek bijvoorbeeld altijd een rustig plaatsje op om je baby aan te leggen en let op vroege hongersignalen. Door je baby op tijd aan te leggen zal deze niet al te hongerig zijn, rustig aanhappen en het niet op een krijsen zetten waardoor iedereen op jullie zal letten.
  • Om het voeden nog minder opvallend te maken ga je, als dat kan, met je naar de omstanders zitten en gebruik een doek voor de nodige privacy. Verder kun je een buikband of een hemdje onder je bovenkleding dragen zodat je buik bedekt blijft tijdens het voeden. Door een jasje of vestje te dragen kun je eveneens voor wat extra afdekking zorgen tijdens het aanleggen van je baby. Je kunt dan namelijk van onderaf de het jasje of vestje openknopen.
  • Op het ogenblik dat je in het openbaar je baby de borst geeft dan doe je er goed aan om zelfverzekerdheid uit te stralen. Wanneer je een houding aanneemt dat borstvoeding in het openbaar heel normaal is dan zullen de meeste mensen het wel nalaten om daar iets van te zeggen. Je dient dan natuurlijk wel discreet te werk te gaan zodat het voeden niet als aanstootgevend kan worden gezien.

Afzondering

Indien je het allemaal toch nog eng vindt of je wilt gewoon wat meer rust tijdens het voeden dan kun je bijvoorbeeld ook terugkeren naar je auto of in een horecagelegenheid of winkel vragen of er een speciale ruimte beschikbaar is om je baby borstvoeding te geven. Vooraf informeren is uiteraard geen slecht idee.

naturaplaza superfoods banner