Take a fresh look at your lifestyle.

Handige tips voor borstvoeding

Het geven van borstvoeding gaat over het algemeen niet vanzelf, zowel jij als je baby zal het moeten leren. Maar na een beetje oefening en met de onderstaande tips is de kans groot dat het ook bij jou en je kleintje een succes zal worden.

single reizen online banner

Cursus borstvoeding

Al tijdens je zwangerschap kun je je gaan voorbereiden op het geven van borstvoeding door het volgen van een speciale cursus. Deze cursus wordt op steeds meer plaatsen aangeboden en is geschikt om samen met je partner te volgen zodat jullie allebei weten wat het geven van borstvoeding inhoudt.

Huid op huidcontact

Meteen nadat je baby is geboren is het goed om direct huid op huidcontact te maken. Dit doe je door het kleintje op je blote buik te leggen. Je zult merken dat de baby (met een beetje hulp) zelf de borst kan vinden. Dit contact heeft een gunstig effect op het verloop en de duur van de tijd dat je borstvoeding geeft.

Voeding op verzoek

Door je baby te voeden wanneer deze daarom vraagt, voeding op verzoek, zal de borstvoeding zeker ten goede komen. Dus geen voedingsschema’s en vaste tijden waarop je je kindje aanlegt maar je baby een eigen voedingritme laten ontwikkelen. Dit ritme kan overigens wel gedurende de periode dat je borstvoeding geeft zich wijzigen.

bewust puur banner

Bijvoeding

Als alles goed gaat heeft je baby geen bijvoeding nodig. Wanneer er echter blijkt dat de baby niet voldoende aankomt dan kan een arts, of lactatiedeskundige, je aanraden om extra voeding bij te geven. Doe dit echter niet zomaar omdat je anders bang bent dat je baby tekort komt.

Fopspeentje

Om te drinken aan een borst is een andere techniek nodig dan wanneer er op een fopspeentje wordt gesabbeld. Bij een fopspeentje zal het mondje bijvoorbeeld minder ver geopend worden en de tong anders bewegen. Door een baby een fopspeen te geven bestaat er een kans dat niet de juiste techniek behouden blijft waardoor het drinken aan de borst zal verslechteren. Ook kan door het geven van een fopspeentje het vraag en aanbodprincipe in de war worden gestuurd. Je baby krijgt immers een speentje in plaats van de borst als er een zuigbehoefte aanwezig is.

Flesje

Voor het geven van (bij)voeding met behulp van een zuigflesje kan er eveneens verwarring ontstaan bij je baby over de manier waarop gedronken wordt. Beter kun je een cupje gebruiken om de te voeden of door vingervoeden toe te passen. Zeker de eerste weken na de geboorte is het drinken uit een flesje in combinatie met borstvoeding niet aan te raden.

Advies en hulp

Op het moment dat er zich een probleem voordoet met betrekking tot de borstvoeding zullen er in je omgeving vast een heleboel mensen zijn die je goed bedoelde adviezen willen geven. Hoe aardig dat ook is bedoeld, vraag het toch liever aan de kraamverzorgster of ga naar de lactatiedeskundige. Deze personen weten precies hoe borstvoeding in zijn werk gaat en hoe je problemen het best op kunt lossen.

naturaplaza superfoods banner