Take a fresh look at your lifestyle.

Nadelen van borstvoeding geven

Vrijwel iedereen is het erover eens dat borstvoeding de meest natuurlijke en de meeste gezonde manier van je baby voeden is. Dit neemt echter niet weg dat er ook wel degelijk enkele nadelen kleven aan het geven van de borst aan je baby. Zo zal het geven van borstvoeding niet meteen vanzelf gaan. Zowel de moeder als de baby zal het eerst moeten leren voordat het goed op gang gaat komen. Vooral in het begin kan het geven van de borst nog weleens problematisch verlopen.

single reizen online banner

Enige voeder

Als moeder ben je de enige persoon die je baby kan voeden. Dit wil dus zeggen dat je altijd in de buurt van je kindje dient te zijn. Je partner kan niet even een voeding overnemen zodat je eens een nacht kunt doorslapen of op het moment dat je niet aanwezig bent. Een zelfs wanneer je gaat kolven is het nog niet zeker dat je baby, die aan jouw tepel gewend is geraakt, uit een flesje wil drinken.

Melkproductie

Hoeveel moedermelk je produceert is onder andere afhankelijk van je lichamelijke- en geestelijke gesteldheid. Op het moment dat je last hebt van spanningen of erg vermoeid bent dan kan de productie zomaar teruglopen. Daarnaast weet je nooit precies hoeveel melk je baby binnen heeft gekregen.

bewust puur banner

Complicaties

Zodra de borstvoeding iets minder, of ronduit slecht, verloopt dan is de kans aanwezig dat je te maken krijgt met complicaties bijvoorbeeld tepelkloven of een borstontsteking. Bovendien bestaat er een kans dat je door het geven van borstvoeding spruw krijgt en dit overdraagt op je baby.

Kwaliteit moedermelk

Je eet- en drinkgewoontes zullen de kwaliteit van de borstvoeding bepalen. Wanneer je dus niet gezond en gevarieerd eet, te veel pittige kruiden gebruikt, alcoholische drank drinkt en zelfs bepaalde medicatie neemt, dan zal dat effect hebben op wat je baby binnenkrijgt. Soms zelfs zal je baby buikkrampjes krijgen van voedsel dat jij hebt gegeten (koolsoorten staan hier onder andere om bekend). De druk die op je schouders komt te liggen bij het geven van borstvoeding is dan vaak ook erg groot. Jij bent immers de enige die bepaald of de kwaliteit van de moedermelk goed zal zijn en dus of je baby een gezonde voeding binnen zal krijgen. Wanneer je baby dan bijvoorbeeld last van buikkrampjes krijgt, kun je het gevoel krigen dat je hebt gefaald.

Sociale effecten

Het borstvoeden kan je partner het gevoel geven er niet echt bij te horen. De band tussen moeder en kind is namelijk door het geven van borstvoeding erg intiem. Daarbij komt verder dat sommige vrouwen er moeite mee hebben om hun kind in een openbare ruimte aan de borst te leggen. Dit heeft voornamelijk te maken met de soms negatieve reacties die borstvoedende vrouwen krijgen wanneer ze dit doen. In tegenstelling tot het geven van flesvoeding dient borstvoeding geleidelijk te worden afgebouwd. Je kunt dus niet zomaar besluiten om over te stappen op een andere vorm van voeden omdat dan hevige stuwing op kan treden.

naturaplaza superfoods banner