Take a fresh look at your lifestyle.

Borstvoeding of flesvoeding?

Ondanks dat borstvoeding een natuurlijke manier is om je baby te voeden twijfelen nog altijd veel vrouwen tussen het geven van moedermelk of van flesvoeding. Het feit dat de fabrikanten van babyvoeding hun waren niet aan mogen prijzen voor baby’s van nul tot zes maanden, zegt meestal al genoeg: tot een leeftijd van een half jaar is borstvoeding het beste om aan je kindje te geven.

single reizen online banner

Psychosociale hechting

Naast de voedingsstoffen die in de van nature in de moedermelk voorkomen zal ook de psychosociale hechting een belangrijk voordeel zijn van het geven van borstvoeding. Dit wil overigens niet zeggen dat de psychosociale hechting niet zal ontstaan wanneer je je baby de fles geeft, maar wel dat dit aanzienlijk meer moeite kan kosten. Wanneer je je baby de fles wilt geven zul je dus veel meer aandacht moeten besteden aan het lijfelijk contact met je baby.

Hormoonuitwisseling

Zowel tijdens de zwangerschap als door het geven van moedermelk zal de moeder hormonen zoals endorfine, oxytocine en serotonine aan haar kindje geven. Op die manier zal er een subtiele en exact op onderling afgestemd geheel ontstaan tussen moeder en kind. Doordat deze hormonen ook in de moedermelk voorkomen zal het kind deze ook binnenkrijgen en zo, als het ware, de liefde van zijn mama ontvangt. Het gevolg daarvan is dat baby die de borst krijgen aanzienlijk minder vaak huilen en beter in hun vel zitten.

bewust puur banner

Alternatief flesvoeding

Hoewel flesvoeding een redelijk alternatief is voor het geven van borstvoeding aan je kind wil dit niet per definitie zeggen dat je daarmee je kind te kort doet. De voeding is zorgvuldig samengesteld en kan met evenveel liefde aan je baby worden gegeven. Als extra voordeel kan worden genoemd dat ook je partner eens een voeding voor diens rekening kan nemen en zo eveneens een hechte band met jullie kind op kan bouwen.

Weloverwogen keuze

In alle gevallen dien je goed af te wegen wat de voor- en nadelen zijn van borstvoeding en flesvoeding. Hierbij dien je je niet te laten leiden door meningen van mensen in je directe omgeving. In de meeste gevallen zijn mensen die zelf hebben gekozen voor borstvoeding nu eenmaal vaak tegen het geven van de fles.

In een aantal gevallen is het geven van flesvoeding echter enige manier voor een vrouw om haar kindje te kunnen voeden, bijvoorbeeld als ze na haar zwangerschapsverlof weer aan het werk moet en niet in staat is om moedermelk af te kolven. Soms kan er in een dergelijke situatie overigens een combinatie worden gemaakt van het geven van flesvoeding tijdens de werkuren van mama en wanneer ze thuis is de baby borstvoeding krijgt. Hoewel dit behoorlijk wat geduld en oefening vergt is dit het proberen zeker waard.

naturaplaza superfoods banner