Take a fresh look at your lifestyle.

Voordelen van borstvoeding geven

Dat het geven van borstvoeding een zeer natuurlijke manier van voeden is, is bij de meeste mensen wel bekend. Het geven van borstvoeding aan je baby heeft echter meer voordelen dan de meeste mensen in eerste instantie kunnen bedenken. Het de onderstaande lijst van voordelen zul je zien dat het geven van de borst niet alleen goed is voor jezelf en je kleintje, maar nog veel meer goede aspecten met zich meebrengt.

single reizen online banner

Voordelen voor mama

 • Een groot deel van moedermelk is dat dit niet eerst klaargemaakt hoeft te worden. Ook loopt je niet het risico dat de melk te warm aan je kindje zal worden gegeven. Moedermelk is altijd direct klaar en bovendien op de juiste temperatuur, Daarbij komt verder dat je niet met flesjes en een sterilisator in de weer hoeft om de voeding hygiënisch klaar te maken.
 • Na de bevalling zal het geven van borstvoeding ervoor zorgen dat je baarmoeder sneller zal herstellen en voorkomt bovendien dat je zogenaamde postnatale bloeding krijgt. Doordat je, door het geven van de borst aan je baby, elke dag ongeveer 500 calorieën extra verbruikt, zul je in de regel eerder op je oude gewicht zijn.
 • Het geven van de borst aan je kleintje heeft daarnaast nog een aantal belangrijke voordelen op het gebied van gezondheidsrisico’s: zo zul je door ten minste drie maanden alleen maar borstvoeding te geven de kans verkleinen op het voor de overgang ontwikkelen van eierstok- en borstkanker. Ook zal het geven van borstvoeding de kans op botontkalking (osteoporose) in de periode na de menopauze aanzienlijk kleiner maken.

Voordelen voor de baby

 • Op de eerste plaats zal borstvoeding de baby bescherming bieden tegen allerlei infecties bijvoorbeeld infectie van de darmen, het middenoor, de luchtwegen, het hersenvlies en de urinewegen.
 • Verder zal de kans verkleind worden op het ontwikkelen van een koemelkallergie.
 • Door het geven van borstvoeding wordt je kleintje bijvoorbeeld beter beschermd tegen het krijgen van diarree en andere maag- en darmproblemen. Dit komt vooral door het feit dat moedermelk lichter verteerbaar is dan flesvoeding en dat het in alle gevallen op een hygiënische wijze zal worden aangeboden.
 • Door het geven van borstvoeding zal tevens de kans op aandoeningen zoals overgewicht en astma een stuk kleiner worden.
 • Op elke leeftijd van de baby zal de moedermelk perfect zijn afgestemd op de behoeftes van je kind.
 • Daarbij komt verder nog dat door het geven van borstvoeding er een innige band op zal worden gebouwd tussen de baby en zijn moeder.
 • Door het drinken uit de borst zullen de spieren van kaakjes en de mond van het kindje beter worden ontwikkeld.

Voordelen voor anderen

Behalve de vele voordelen die borstvoeding heeft voor zowel moeder als kind, zijn er ook nog een aantal pluspunten te noemen die betrekking hebben op sociaal-, ecologisch- en economisch vlak.

bewust puur banner
 • Zo is het geven van de borst aan een baby erg kostenbesparend omdat er geen dure flesvoeding aangeschaft hoeft te worden.
 • Daarbij komt verder nog dat uit onderzoek is vast komen te staan dat kinderen die de borst krijgen beduidend minder vaak ziek zijn in vergelijking tot baby die flesvoeding wordt gegeven. Dit zorgt er dus voor dat er minder medische kosten gemaakt hoeven te worden.
 • Door geen flesvoeding aan te hoeven schaffen zul je een bijdrage leveren aan de vermindering van de afvalberg. Dit zal het milieu zeker te goede komen.
naturaplaza superfoods banner