Take a fresh look at your lifestyle.

Nierontsteking behandeling

Een nierontsteking kan het gevolg zijn van een aantal uiteenlopende factoren. Zo kan bijvoorbeeld een ontsteking van je urineblaas zijn opgestegen naar je nieren. Maar ook een infectie elders in je lichaam kan zich verspreiden naar je nieren en daar voor een ontsteking zorgen.

single reizen online banner

Behandeling van een nierontsteking

De behandeling van een nierontsteking zal voornamelijk afhangen van de oorzaak. Indien er op een andere plaats in je lichaam zich een ontsteking bevindt die in je nieren terecht is komen dan zal deze eerst dienen te worden behandeld. Om zeker te weten met wat voor ontsteking je te maken hebt zal een arts eerst bloed en/of urine onderzoeken op aanwezige ziekteverwekkers en tevens bepalen of je nieren nog naar behoren hun werk doen.

Om vast te kunnen stellen of je lijdt aan interstitiële nefritis zal er, uiteraard onder verdoving, een biopt genomen van het nierweefsel. Met andere woorden: er zal een klein stukje nierweefsel worden weggenomen om vervolgens voor onderzoek aangeboden te worden bij een laboratorium.

Behandelmethodes

  • Op het moment dat je kampt met een glomerulonefritis zonder dat daar een oorzaak voor gevonden kan worden dan zal een arts in de regel overgaan tot een behandeling met behulp van ontstekingsremmende medicatie.
  • Wanneer je een te hoge bloeddruk hebt zul je middelen voorgeschreven krijgen die je bloeddruk weer op een normaal peil moeten brengen.
  • Indien je lichaam vocht vast blijft houden en je nieren niet naar behoren hun werk doen dan zal worden overgaan tot het voorschrijven van zogenaamde plastabletten, ofwel diuretica.
  • Een ontstoken nierbekken zal in alle gevallen met behulp van antibiotica bestreden worden.

Op het ogenblik dat je overgevoelig bent voor bepaalde geneesmiddelen dan dien je direct de inname ervan te stoppen. Als de oorzaak van de nierontsteking een infectie dan zal er altijd een ontstekingsremmer worden gebruikt bij de behandeling. Wanneer er echter sprake is van een auto-immuunziekte dan zal de oorzaak daarvan eerst aan dienen te worden gepakt om de nierontsteking te kunnen genezen.

Genezing van een nierontsteking

Glomerulonefritis zal in de regel zonder restverschijnselen genezen. Ook de interstitiële nefritis, indien deze veroorzaakt is door een infectie of het gevolg is van overgevoeligheid, zal meestal zonder restverschijnselen genezen. Indien je tijd een ontsteking van je nierbekken met antibiotica behandeld dan zal deze doorgaans zonder complicaties verdwijnen. Als de nierontsteking is veroorzaakt door een auto-immuunziekte dan bestaat er een grotere kans op blijvend slechter werkende nieren. In sporadische gevallen zal het een bepaalde tijd nodig zijn om je nieren te dialyseren (ook wel spoelen genoemd). In zeer zeldzame gevallen zullen je nieren na een glomerulonefritis eveneens gedialyseerd dienen te worden.

bewust puur banner

Diagnose stellen

Om een nierontsteking op de juiste manier te kunnen behandelen is het noodzakelijk dat er een goede diagnose wordt gesteld. Probeer in geen geval zelf te bepalen wat er aan de hand is als je problemen ondervindt met plassen of pijn of andere klachten ervaart in je nierstreek. Door een onjuiste diagnose of te lang wachten met een doktersbezoek kunnen de klachten namelijk steeds erger worden en zelfs voor een blijvende schade aan je nieren zorgen.

Door op tijd een afspraak te maken met je huisarts en je klachten te bespreken kan er snel een goede behandeling in gang worden gezet. De kans dat je ontstoken nier zonder verdere complicaties geneest, is dan vele malen groter dan wanneer je met symptomen rond blijft lopen of zelf op de stoel van de dokter gaat zitten.

Naar de spoed

In sommige gevallen zal het zelfs noodzakelijk zijn om met spoed medische hulp in te schakelen. Zo dien je meteen alarm te slaan als je plotseling hevige nierpijn krijgt, eventueel in combinatie met hoge koorts en koude rillingen. Maar ook als je bloed in je urine aantreft of niet meer kunt plassen is met spoed medische hulp nodig om complicaties te voorkomen en soms zelfs om je leven te kunnen redden.

Zodra je je ernstige zorgen maakt of twijfelt over de aard van je klachten dan is het in alle gevallen beter om de hulp van een arts in te roepen. Zo kan immers een ernstige aandoening worden uitgesloten. Indien er wel sprake is van een serieuze aandoening dan kan er snel een juiste behandeling worden gestart en mogelijk vervelende complicaties worden voorkomen.

naturaplaza superfoods banner