Zodra een nierbekkenontsteking niet of niet goed wordt behandeld, of deze niet goed geneest, dan kan je lichaam ernstig en soms zelfs blijvend beschadigd raken.
Nierbekkenontsteking
Je nieren zijn verantwoordelijk voor de productie van urine en de dus voor de afvoer van bepaalde afvalstoffen uit je lichaam. De aangemaakte urine zal vanuit je nierbekken langs je urinebuis naar je blaas worden vervoerd en daar worden opgeslagen. Je nierbekken is trechtervormig en maakt onderdeel uit van je nier. Bij een ontsteking van het nierbekken zal de and van dit deel van je nier zijn ontstoken. Doordat er zich in je lichaam twee nieren (in elke zij één) bevinden kun je aan twee zijden een nierbekkenontsteking krijgen.
Symptomen
Door een nierbekkenontsteking zal het functioneren van heel je lichaam ontregeld raken. Wanneer je een acute nierbekkenontsteking hebt dan krijg je te maken met onder andere de volgende symptomen:
- Een van de meest belangrijke symptomen van een dergelijke ontsteking is hoge koorts. Vaak zal de koorts in het beginstadium van een nierbekkenontsteking nog mild zijn en bij oudere personen zelfs helemaal weg kunnen blijven.
- Vervolgens zul je te maken krijgen met misselijkheid, braken en koude rillingen.
- Ook zal er een stekende pijn ontstaan aan één of beide zijkanten van je lichaam.
- Ook kun je een doffe pijn voelen in je rug.
- Door de nierbekkenontsteking kan je urine troebel worden en kun je zelfs bloed aantreffen in je urine en kan het plassen pijnlijk zijn.
- Je hebt meestal niet alleen pijn in je zij maar ook in je onderbuik als gevolg van een nierbekkenontsteking.
- Je plast vaker erg geringe hoeveelheden waarbij je urineblaas meestal niet in één keer wordt leeggeplast.
Op het moment dat je echter te maken hebt met een chronische nierbekkenontsteking dan heb je last van:
- Een vage pijn die uitgaat van de flank.
- Een piekende verhoging van je lichaamstemperatuur.
- Plasproblemen/
- Je bent snel erg moe.
- Je hebt aanzienlijk minder zin in eten.
- Je algemene conditie zal slechter worden.
Risicofactoren
Een nierbekkenontsteking zal eerder bij mannen en kinderen ontstaan dan bij vrouwen. Maar ook wanneer je lijdt aan diabetes, of in het verleden last hebt gehad van nierstenen, dan is de kans groter dat je een nierbekkenontsteking ontwikkelt. Dit geldt ook voor de geringe groep mensen die een afwijking aan hun urinewegen hebben doordat bij hen bacteriën in staat zijn zich eerder in hun urinewegen en nierbekken te nestelen.
Oorzaken
Hoewel een nierbekkenontsteking uiteenlopende oorzaken kan hebben, kan wel worden gesteld dat bacteriën in het gros van de gevallen hiervoor verantwoordelijk zijn. Het zijn dan de bacteriën die normaal gesproken in je darmen en rondom je urinebuis leven die via je urinebuis in je nierbekken terechtkomen en daar voor problemen gaan zorgen. Daarnaast kan de E. Coli bacterie verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van een ontsteking van je nierbekken. De E. Coli bacteriën kunnen, bijvoorbeeld door het verkeerd schoonvegen van je billen na een toiletbezoek, in je urinewegen en je nierbekken terechtkomen.
Serieuze aandoening
Een ontstoken nierbekken is een serieuze aandoening en dient op de juiste wijze te worden behandeld. Wanneer dit niet, of niet op de juiste manier gebeurt, dan kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn. Zo kunnen bijvoorbeeld je nieren, als gevolg van een nierbekkenontsteking, blijvend beschadigd raken. Als je het vermoeden hebt dat er sprake is van een nierbekkenontsteking dan is een bezoek aan je huisarts absoluut aan te bevelen om mogelijke complicaties te kunnen voorkomen. Het op tijd herkennen van de symptomen van een dergelijke ontsteking speelt daarbij een essentiële rol.
Diagnose
Een huisarts zal, om de juiste diagnose te kunnen stellen, een urineonderzoek uitvoeren. Aan de hand van bepaalde meetresultaten kan je huisarts vaststellen of er sprake is van een nierbekkenontsteking maar er kan ook urine of bloed op kweek worden gezet om meer zekerheid te krijgen over de veroorzaker van de ontsteking.
Nierbekkenontsteking behandelen
Zelfzorg
Om de nierbekkenontsteking sneller te laten genezen is het nemen van veel rust van groot belang. Zo zal je lichaam immers genoeg energie hebben om de ontsteking van je nierbekken te lijf te gaan. Verder is het essentieel dat je veel water drinkt zodat je nieren de afvalstoffen gemakkelijk af kunnen voeren. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je je urine ophoudt maar gaat plassen wanneer je aandrang voelt. Alleen dan weet je zeker dat er een goede doorstroming van je nierbekken en je urinewegen zal plaatsvinden en je nieren niet worden aangetast.
Medicatie
Je huisarts zal in de regel een kuur van antibiotica voorschrijven om verantwoordelijke bacteriën te elimineren. Deze kuur dien je altijd helemaal af te maken, ook als de klachten al eerder zijn verdwenen. Zou je dit namelijk niet doen dan kunnen achtergebleven bacteriën weer op krachten kunnen komen en opnieuw een ontsteking kunnen veroorzaken. In een dergelijk geval is de behandeling voor niets geweest en dien je opnieuw hiermee te starten. De pijn die een nierbekkenontsteking met zich meebrengt kun je bestrijden met behulp van een pijnstiller zoals paracetamol.