Take a fresh look at your lifestyle.

Nierontsteking oorzaak

Je twee nieren zijn erg belangrijk als het gaat om de zuivering van je bloed en de afvoer van allerlei afvalstoffen en overtollig vocht uit je lichaam. Daarnaast wordt er door je nieren urine geproduceerd. Op het ogenblik dat je nieren te maken krijgen met een ontsteking, zullen deze processen verstoord raken.

single reizen online banner

Hoewel er meestal wordt gesproken van een nierontsteking, zal het vaak niet je nier, maar je nierbekken, zijn dat ontstoken is geraakt. Bij een nierontsteking kan zowel één als beide nieren zijn aangedaan. De term nierontsteking is eigenlijk een verzamelnaam voor een aantal verschillende aandoeningen aan je nieren:

  • Pyelonefritis (nierbekkenontsteking): een ontsteking van je nierbekken en het weefsel dat daar omheen is gelegen.
  • Glomerulonefritis: een ontsteking van de glomeruli, ofwel nierfilters, die in de nierschors zijn gelegen. Door deze nierfilters worden afvalstoffen uit je bloed gefilterd. Bij een ontsteking zal het bloed minder goed worden gezuiverd en kunnen er ook onnodige belangrijke stoffen uit het lichaam verdwijnen, zoals bloedcellen en eiwitten.
  • Interstitiële nefritis: een ontsteking in de tussenruimte die ligt tussen de glomeruli in je nieren..

Oorzaken

In een heleboel gevallen zal een pyelonefritis het gevolg zijn van een opstijgende blaasontsteking. Dit wil zeggen dat de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor een ontsteking in je urineblaas via je urineleider je nierbekken heeft weten te bereiken en daar voor een ontstekingsreactie heeft gezorgd.

Niet in alle gevallen zal duidelijk waarom een nier ontstoken is geraakt. In bepaalde gevallen kan dit het gevolg zijn van een ontsteking op een andere plaats in je lichaam. Wanneer een dergelijke ontsteking zich heeft verspreid naar je nieren dan kunnen de glomeruli ook ontstoken raken.

Interstitiële nefritis kan eveneens een aantal uiteenlopende oorzaken hebben:

  • een infectie, zoals bij de ziekte van Weil het geval is,
  • een overgevoeligheid voor sommige medicatie, bijvoorbeeld voor sommige pijnstillers,
  • een auto-immuunziekte waardoor je afweersysteem het eigen lichaam aan gaat vallen, zoals onder andere bij SLE het geval is.

De meeste veroorzakers van een nierontsteking komen vanaf de onderkant je nieren binnen. Met andere woorden: vaak zijn het ziekteverwekkers die via je blaas je nieren hebben weten te bereiken en daar voor een ontsteking hebben gezorgd.

bewust puur banner

Tussen je urineblaas en je urineleider zit een soort ventiel dat normaal gesproken moet verhinderen dat bacteriën bij je nieren kunnen komen. Bepaalde afwijkingen aan je urinewegen, maar ook een ernstige blaasontsteking, kunnen er echter voor zorgen dat dit ventiel niet naar behoren werkt en er toch een doorgang is voor deze ziekteverwekkers.

Nierstenen

De kans op een nierontsteking zal worden vergroot door de aanwezigheid van één of meerdere nierstenen. Deze nierstenen kunnen zowel in je nier zelf als in je urinewegen zitten. Naast het verhoogde risico op een nierontsteking zal een niersteen vaak ook verhinderen dan een infectie snel zal genezen. De afvoer van vocht zal immers door de steen worden belemmerd waardoor de aanwezige ziekteverwekkers van een ideale leefomgeving kunnen blijven genieten en zich kunnen blijven vermeerderen. Het gevolg daarvan is dat een nierontsteking langer in stand zal worden gehouden.

Tuberculose

Vroeger was tuberculose van de nier een regelmatig voorkomende aandoening. Hoewel er tegenwoordig wel weer een toename van deze vorm van tuberculose is waar te nemen is deze nog altijd zeer zeldzaam in ons land. Bij tuberculose van de nier zal de ontsteking vanuit het bloed komen en in de meeste gevallen ontstaan bij mensen die al eerder met longtuberculose te kampen hadden.

Naar de dokter

Op het ogenblik dat je last hebt van een nierontsteking dan is een bezoek aan een arts absoluut noodzakelijk. Wanneer een nierontsteking namelijk niet wordt behandeld, zullen er ernstige complicaties ontstaan die je zelfs fataal kunnen worden.

Zodra je merkt dat je problemen hebt met urineren, pijn hebt in je zij in combinatie met koorts of je urine er anders uit gaat zien zonder dat daar enige aanwijsbare reden voor gegeven kan worden, is het van essentieel belang je huisarts op de hoogte te stellen.

Wanneer je plotseling hevige pijnklachten krijgt ter hoogte van je nieren, niet meer kunt urineren of bloed in je urine aantreft dan is direct medische hulp inschakelen uiteraard het beste devies. In dergelijke gevallen kan de werking van je nieren ernstig zijn verstoord of zelfs helemaal zijn uitgevallen en loop je het risico op bloedvergiftiging. Een onbehandelde nierontsteking kan voor grote schade aan je nieren zorgen en zelfs je leven in gevaar brengen.

naturaplaza superfoods banner