Take a fresh look at your lifestyle.

Na het eten last van pijn in je middenrif

Op het ogenblik dat je, tijdens het eten, last krijgt van pijn in je middenrif dan zal de maaltijd in de regel snel gedaan zijn. Veel mensen vinden het echter nog vervelender als zij na een maaltijd last krijgen van buikpijn. In dit laatste geval kun je namelijk niet op tijd stoppen met eten om de pijn te beperken.

single reizen online banner

Pijn in je middenrif

Je maag zal na een maaltijd dus enige tijd vol blijven zitten waardoor de klachten langere tijd aanhouden. Buikpijn na een maaltijd kan overigens soms samengaan met een gevoel van misselijkheid, een opgeblazen gevoel of zelfs met het laten van winden.

Scheur in je middenrif

Een van de oorzaken van buikpijn na het eten is een scheur in je middenrif. In je middenrif bevindt zich namelijk een opening waarlangs je slokdarm naar je maag loopt. Op het moment dat er een scheur zit in de doorgang dan zal de opening te groot worden en de afsluiting tussen je slokdarm en je maag niet meer naar behoren kunnen functioneren. Een scheur in je middenrif kan overigens ook worden aangeduid als een middenrifbreuk of een maagbreuk.

bewust puur banner

Klachten bij een scheur in je middenrif

Indien je te maken hebt met een gescheurd middenrif dan zul je doorgaans niet alleen klachten hebben tijdens, of direct na, het eten van een grote maaltijd maar eveneens:

  • pijnklachten ontwikkelen op het moment dat je gaat liggen,
  • een verergering van klachten (zoals brandend maagzuur) krijgen als je iets optilt, als je bukt, als je perst of als je iets eet dat je maag prikkelt.

Behandeling van een scheur in je middenrif

In een heleboel gevallen zal een scheur(tje) in je middenrif geen medische behandeling nodig hebben. Door een tijdje je voedingsgewoontes aan te passen kan deze aandoening vaak namelijk vanzelf genezen. Een aantal richtlijnen die je dient te volgen zijn:

  • stop met roken,
  • vermijd alcoholhoudende dranken,
  • vermijd koolzuurhoudende dranken,
  • vermijd koffie,
  • eet geen vetrijk voedsel.

Indien de scheur in je middenrif niet vanzelf geneest dan kan je arts besluiten om je speciale medicijnen voor te schrijven. In zeldzame gevallen zal echter het besluit genomen moeten worden om de scheur in je middenrif door middel van operatief ingrijpen te herstellen. In veel gevallen merk je overigens niet eens dat je een scheurtje in je middenrif hebt omdat er zich geen symptomen openbaren.

naturaplaza superfoods banner