Take a fresh look at your lifestyle.

Maagbreuk bij baby’s

Het middenrif van een mens bevindt zich tussen de borst- en de buikholte. In het middenrif bevindt zich een opening waar je slokdarm doorheen loopt. Op het moment dat deze opening te groot is dan kan een deel van je maag erdoor in je borstholte terechtkomen. Er is dan sprake van een maagbreuk.

single reizen online banner

Het ontstaan van een maagbreuk

Een maagbreuk kan aangeboren zijn maar ook pas op latere leeftijd ontstaan. Als een baby last heeft van een maagbreuk dan is deze doorgaans aangeboren. Je kindje zal door de maagbreuk gaan braken omdat de inhoud van het maagje gemakkelijk in de slokdarm terechtkomt. Je baby zal tussen twee voedingen door kleine beetje voedsel vermengd met slijm en bloed uitbraken. Als je kleintje erg veel bloed braakt dan bestaat er een kans dat er anemie, ofwel bloedarmoede, optreedt.

bol baby banner

Klachten verdwijnen vaak vanzelf

Hoewel een jonge baby soms behoorlijk wat last kan hebben van de gevolgen van een maagbreuk, zullen de klachten vaak minder worden naarmate het kindje ouder wordt. In de meeste gevallen zal aan het einde van het eerste levensjaar van een kind de maag op de juiste plaats zitten. Het kleintje zal bovendien minder last hebben van de maagbreuk als het in staat is om te zitten, te staan en te lopen. De meeste kinderen hebben na hun eerste verjaardag dan ook meestal geen hinder meer van hun aangeboren maagbreuk.

bewust puur banner

vader knuffelt met baby

Omgaan met een aangeboren maagbreuk

Als je baby een aangeboren maagbreuk heeft dan kun de klachten verminderen door het kleintje niet helemaal plat neer te leggen. Een stoeltje dat 60 graden achterover leunt, is een goed alternatief. Het hoofdeinde van de wieg of het babybedje kun je ook beter wat verhogen door er een dun late onder te plaatsen. Door je baby in deze positie te leggen verklein je de kans dat er maaginhoud in de slokdarm terug kan stromen. De misselijkheid, pijn en braken die bij een aangeboren maagbreuk horen, zullen door deze aanpassingen meestal worden verminderd. Uiteraard moet je wel rekening houden met het feit dat jonge baby nog niet erg lang in een stoeltje mogen liggen.

In sommige gevallen zijn de klachten echter zo ernstig dat een arts besluit medicatie voor te schrijven. In uitzonderlijke situaties zal een arts zelfs overgaan tot operatief ingrijpen als een baby veel last heeft van een aangeboren maagbreuk. Uiteraard zal elke vorm van behandelen altijd vooraf met de ouders worden besproken.

naturaplaza superfoods banner