Take a fresh look at your lifestyle.

Last van pijn in middenrif tijdens het sporten

In het bijzonder mensen die net (weer) beginnen zijn met sporten kunnen gemakkelijk te maken krijgen met pijn in het middenrif. Deze pijn tijdens het sporten is echter heeft normaal als je bedenkt dat je middenrif een spier is die, net als alle andere spieren in je lichaam, kan verzuren tijdens overmatige inspanning.

single reizen online banner

Verzuring van de spieren

Als je je tijdens het sporten (te veel) inspant dan zullen je spieren op den duur gaan verzuren. Dit wil zeggen dat er zich een te grote hoeveelheid melkzuur in je spieren opstapelt doordat je waarschijnlijk te hard van stapel bent gelopen. De ophoping van melkzuur in je spieren zal de cellen van je spieren laten verzuren waardoor je spiervezels slechter zullen gaan samentrekken. Op het moment dat je je inspanning geleidelijker opbouwt, zal je lichaam beter gewend raken aan de nieuwe situatie. Het transport van zuurstof naar alle spieren in je lichaam, en dus ook naar je middenrif, zal dan soepeler verlopen. De ophoping van melkzuur in je spieren zal daardoor immers worden verkomen.

Pijn in je zij

Sporters klagen soms over pijn in hun zij en wijten deze vaak aan een onjuiste manier van ademen. Ook wordt deze stekende pijn vaak toegeschreven aan de milt. Beide veronderstellingen zijn echter niet juist omdat deze pijn niets met je manier van ademhalen of je milt te maken heeft. Door de verzuring van je middenrif zal deze echter harder worden en als gevolg daarvan meer druk uit gaan oefenen op de omliggende organen. Het gevolg van deze verhoogde druk is de typische pijn in de zij die veel beginnende sporters ervaren.

bewust puur banner

Voorkomen van pijn in je middenrif

Om pijn in je middenrif tijdens de sportbeoefening te voorkomen kun je het volgende doen:

  • je voeding aanpassen voordat je gaat sporten: door een lichte maaltijd te kiezen met weinig vezels en vetten zal de vorming van melkzuur tegen worden gegaan.
  • In het begin moet je zeker niet te lang of te intensief gaan sporten: beter bouw je je training geleidelijk op.
naturaplaza superfoods banner