Take a fresh look at your lifestyle.

Pijn in middenrif door stress

Op momenten dat je veelvuldig bloot wordt gesteld aan stress en spanningen dan kan je lichaam daar behoorlijk heftig op reageren. Zo kun je bijvoorbeeld verspreid over je lichaam allerlei vage pijnklachten ontwikkelen als je erg gespannen bent. Een van de plaatsen in je lichaam die erg gevoelig is voor stress is je middenrif.

single reizen online banner

Wat is je middenrif?

Je middenrif is een grote, platte spier die zich tussen je borst- en buikholte bevindt. Deze koepelvormige spier speelt een belangrijke rol bij je ademhaling. Op het ogenblik dat je gespannen of gestrest bent, zul je vaak anders gaan ademen en daardoor je middenrif op een ongewone manier gaan belasten. Het gevolg: een vorm van spierpijn midden in je lichaam.

Ontspannen als pijnbestrijding door stress

De pijn in je middenrif door stress zal in de regel snel verdwijnen door je te ontspannen. Je kunt bijvoorbeeld ademhalings- of ontspanningsoefeningen doen die ervoor zorgen dat je je middenrif weer minder gaat belasten en op een normale, rustige manier gaat ademhalen.

bewust puur banner

Beangstigend gevoel

Als je voor de eerste keer te maken krijgt met pijn in je middenrif door stress en spanningen dan kan dit wellicht erg beangstigend zijn. De pijn die je ervaart kan namelijk uitstralen naar je borst en zo veel gelijkenis vertonen met bijvoorbeeld angina pectoris of andere hartklachten. Ook kan de pijn in je middenrif ervoor zorgen dat je gaat hyperventileren. De daarbij behorende klachten vertonen soms ook overeenkomsten met hartklachten. Je voelt je bijvoorbeeld benauwd, je hebt last van hartkloppingen en kunt het idee krijgen te gaan stikken.

Naar de dokter

Indien je regelmatig last hebt van pijn in je middenrif of hier erg veel last van ondervindt dan is het goed dit met je huisarts te bespreken. Samen kun je dan wellicht een oplossing zoeken om je te verlichten van spanningen en stress. In sommige gevallen zal een arts besluiten je door te verwijzen naar een deskundige op het gebied van ademhaling of naar een psycholoog. Door beter met stress en spanningen om te leren gaan kunnen je klachten immers ook verdwijnen.

In de meeste gevallen is pijn in je middenrif dus relatief onschuldig maar dien je vaak wel de onderliggende oorzaak aan te pakken. Dit kunnen stressmomenten thuis, op school, op het werk of in je sociale kringen zijn. Dikwijls kan een deskundige je leren jezelf beter te ontspannen of over je problemen te praten en zo je pijn te verlichten.

naturaplaza superfoods banner