Je middenrif is een platte spier die een scheiding vormt tussen je borstholte en je buikholte. In deze grote koepelvormige spier is echter wel een opening aanwezig waardoor je slokdarm je maag kan bereiken. Je middenrif vervult een belangrijke rol bij het ademen. Het kan gebeuren dat je pijn in middenrif krijgt tijdens het hoesten.
Hoesten
Als je in- en uitademt zal je middenrif voortdurend meebewegen waardoor er lucht in- en uit je longen kan stromen. Op het moment dat je hoest zal er echter veel meer kracht op je middenrif uit worden geoefend. Wanneer je dus vaak en/of erg heftig mort hoesten, zal je middenrif extra belast worden. Een ernstige overbelasting van je middenrif kan zelfs pijnklachten met zich meebrengen.
Wat kun je doen tegen pijn in middenrif
Indien je last hebt van een pijnlijk middenrif als gevolg van hoesten dan kun je onder andere wat extra ondersteuning bieden aan deze spier door je hand er op te leggen tijdens het hoesten. Verder kun je natuurlijk je toevlucht nemen tot middelen die de hoestprikkel verminderen zoals een hoestdrank.
De pijn in je middenrif kan echter ook vaak worden verlicht, of zelfs worden voorkomen, door beheerst te hoesten. Dit wil zeggen dat je probeert om niet overdreven veel kracht te zetten tijdens het hoesten. Krachtig hoesten zal namelijk extra druk betekenen op je middenrif waardoor deze spier het erg zwaar te verduren krijgt. Zeker als je vaak moet hoesten is het van groot belang rekening te houden met de kracht die op je middenrif uit wordt geoefend.
Ademhaling afwisselen
Je kunt op een aantal verschillende manieren in- en uitademen:
- Via je borst (borstademhaling),
- Via je buik (buikademhaling).
- Als je oppervlakkig ademhaalt dan doe dit meestal doormiddel van borstademhaling terwijl je met buikademhaling juist dieper in- en uitademt.
Door de verschillende manieren van ademhalen zo nu en dan af te wisselen, na een hoestbui, zal je middenrif weer een beetje tot rust kunnen komen,
Naar de dokter
Pijn in je middenrif kan soms behoorlijk beangstigend zijn. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van uitstraling naar de borst waardoor je het idee kunt krijgen dat er iets niet in orde is met je hart. Toch blijkt er in de meeste gevallen geen medisch ingrijpen noodzakelijk te zijn. Zeker niet wanneer bekend is dat de pijn het gevolg is van hoesten. Indien je je echter toch zorgen maakt, of er komen andere ziekteverschijnselen bij zoals koorts, neem dan altijd contact op met een arts.