Take a fresh look at your lifestyle.

Pijnlijke tepel tijdens de menstruatie of ovulatie

Een mens heeft twee tepels die elk een middelpunt van een borst vormen. De tepels bij mannen zijn rudimentair terwijl de vrouwelijke tepels dienen om een baby mee te zogen.

single reizen online banner

Doorgaans zal een tepel gevoelig reageren op aanraking, en kan zelfs als erogene zone worden aangemerkt. Desondanks kan het gebeuren dat bij een vrouw een pijnlijke tepel ontstaat tijdens haar menstruatie of ovulatie.

Pijnlijke tepel

De tepels van een vrouw zijn niet alleen erg gevoelig bij aanraking maar ook voor veranderingen in haar hormoonhuishouding. Zo kunnen tepels bijvoorbeeld extra gevoelig zijn kort voor, of tijdens, haar menstruatie of ovulatie.

Menstruatie is het deel van de menstruatiecyclus waarin de verdikte baarmoederwand wordt afgestoten als er zich geen bevruchte eicel in heeft genesteld. Het slijmvlies van de baarmoederwand zal samen met het menstruatiebloed het lichaam van de vrouw via de schede verlaten.

Ovulatie is eveneens een proces dat één keer per menstruatiecyclus optreedt. Als een vrouw ovuleert dan wil dit zeggen dat er een eicel is gerijpt en wordt afgestoten door de eierstok. Als de vrijgekomen eicel in de eileider terecht is gekomen kan er eventueel een bevruchting plaatsvinden door een mannelijke geslachtscel (spermacel).

bewust puur banner

De rol van hormonen

Gedurende de gehele menstruatiecyclus van een vrouw zullen verschillende hormonen een belangrijke rol spelen. De meest belangrijke vrouwelijke hormonen zijn: oestrogeen en progesteron. Door schommeling in de balans tussen deze hormonen kunnen onder andere de tepels van een vrouw extra gevoelig worden of zelfs pijn doen als ze worden aangeraakt.

Niet elke vrouw heeft echter in gelijke mate last van dergelijke hormonale schommelingen. Sommige vrouwen worden alleen extra prikkelbaar of emotioneel terwijl anderen juist klachten krijgen zoals gezwollen borsten en/of pijnlijke tepels.

 

Naar de dokter

Als je veel last hebt van pijnlijke tepels tijdens je menstruatie of ovulatie dan is het verstandig dit met je huisarts te bespreken. In sommige gevallen kan bijvoorbeeld het gebruik van de anticonceptiepil de klachten verlichten. Uiteraard zal je huisarts, voordat er een diagnose kan worden gesteld, eerst je medische geschiedenis bekijken en je vaak ook lichamelijk onderzoeken.

Hoewel pijnlijke tepels tijdens je menstruatie en/of ovulatie erg vervelend zijn, is ongerustheid meestal niet nodig. De kans dat deze klachten iets te maken hebben met een ernstige ziekte, zoals borstkanker, is immers uiterst gering. Om uit te sluiten dat er iets ernstigs aan de hand is en je voldoende gerust te stellen, is een huisartsbezoek vaak genoeg.

naturaplaza superfoods banner