Take a fresh look at your lifestyle.

Steken aan de zijkant van de onderbuik

Pijn in je onderbuik kan op verschillende manieren worden gevoeld, bijvoorbeeld als een brandend, krampend, zeurend of stekend gevoel. Daarnaast kan de buikpijn plotseling of geleidelijk ontstaan en acuut of chronisch van aard zijn. Bovendien bevindt de zich de pijn niet in alle gevallen op dezelfde plaats in de onderbuik.

single reizen online banner

Pijnlijke steken aan de rechterkant van je onderbuik

Deze stekende pijn is in veel gevallen afkomstig van de dikke darm, de blinde darm of (bij een vrouw) van de rechtereileider of -eierstok. Bij een blinde darmontsteking zullen de pijnklachten geleidelijk ontstaan, vaak ter hoogte van je navel, om vervolgens langzaam in de richting van de rechterkant van je onderbuik te zakken.

Verder kun je last krijgen van pijnlijke steken aan de rechterkant van je onderbuik als je te maken hebt met een urineweg- of nierontsteking. Op het moment dat je rechternier betrokken is bij deze ontsteking dan zal de pijn eveneens uitstralen naar je rechterzij en –onderrug.

Pijnlijke steken aan de linkerkant van je onderbuik

Ook wanneer je een stekende pijn aan de linkerkant van je buik voelt kan je dikke darm hierbij een rol spelen. Bij een vrouw kunnen ook de linkereileider of eierstok de oorzaak van de pijnklachten zijn. Bij een patiënt die lijdt aan het prikkelbaar darmsyndroom (PDS) zullen bijvoorbeeld dikwijls pijnlijke steken linksonder in de buik worden gevoeld.

Ook kun je pijnlijke steken aan de linkerkant van je buik voelen wanneer je lijdt aan een urineweg- of nierontsteking. Zodra je linkernier ook ontstoken is geraakt dan zal de pijn tevens uit gaan stralen naar je linkerzij en de linkerkant van je onderrug.

bewust puur banner

Pijnlijke steken aan beide kanten van je onderbuik

In bepaalde gevallen zul je last hebben van pijnlijke steken aan beide kanten van je buik. Deze pijn kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een ontsteking van je urinewegen, de prostaat (bij een man), de baarmoeder, beidde eileiders of eierstokken (bij een vrouw). Maar ook darmproblemen kunnen aan beide zijden van je onderbuik voor een stekende pijn zorgen.

Naar de dokter

Bij het vermoeden van een blinde darmontsteking dien je altijd direct een arts te raadplegen. De ontstoken blinde darm kan immers openbreken waardoor er ziekteverwekkers vrij in de buikholte terecht kunnen komen en er zo een levensbedreigende situatie kan ontstaan.

Verder schakel je een arts in als:

  • de pijn verergert,
  • er meer symptomen, zoals koorts, bijkomen,
  • er bloed bij de ontlasting of urine zit.
naturaplaza superfoods banner