Take a fresh look at your lifestyle.

Oorzaken van een vitamine B12 tekort, behandeling door de juiste voeding!

Friendship concept with eggs

Vitamine B12 tekort?

Lees hier over de mogelijke oorzaken van een vitamine B12 tekort.

single reizen online banner

Vitamine B12, is een stof die eveneens bekend is als cobalamine, is een belangrijke in water oplosbare vitamine die een cruciale rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en DNA, maar ook bij het optimaal laten functioneren van je zenuwstelsel. Van nature komt vitamine B12 voor in dierlijke voedingsmiddelen, zoals:

  • vlees,
  • vis,
  • gevogelte,
  • eieren

Deze vitamine kan daarnaast ook aan worden getroffen in producten die ermee zijn verrijkt, zoals bepaalde broodsoorten en plantaardige melk. Desondanks komt een tekort aan vitamine B12 nog altijd veel voor, in het bijzonder onder ouderen en vegetariërs en veganisten. De kans dat je een tekort aan vitamine B12 opbouwt wordt groter als je niet voldoende van deze stof binnenkrijgt via je voedsel, of wanneer je lichaam niet in staat is om er genoeg van op te nemen als je wel voldoende vitamine B12-rijke producten op het menu hebt staan.

Risicogroepen

Personen die een grotere kans hebben op het ontwikkelen van een vitamine B12-tekort zijn onder andere:

  • Ouderen,
  • Mensen die een operatie hebben ondergaan, waarbij een deel van de darm weg is genomen waar vitamine B12 door het lichaam opwordt genomen,
  • Personen die het medicijn met formine gebruiken voor de behandeling van diabetes,
  • Personen die een strikt veganistisch dieet volgen,
  • Mensen die voor een langere tijd antacidum gebruiken voor de behandeling van brandend maagzuur.

Helaas kunnen de symptomen van een vitamine B12-tekort jaren aan blijven houden voordat ze duidelijk worden, en de diagnose ervan kan dan ook erg ingewikkeld zijn. Een tekort aan vitamine B12 kan bovendien soms worden verward met een zogenaamde folaatdeficiëntie.

Lage concentraties van vitamine B12 in je lichaam zorgen er namelijk voor dat je foliumzuurconcentratie eveneens gaan dalen. Op het ogenblik dat je echter een tekort aan vitamine B12 hebt, dan kan het corrigeren van lage foliumzuurspiegels de tekortkoming maskeren en het onderliggende probleem evenmin aanpakken.

Tekenen en symptomen van een tekort aan vitamine B12

Hieronder hebben we een aantal tekenen en symptomen voor je verzameld die horen bij een echt tekort aan vitamine B12.

Bleke- of gelige huid

Iemand die een te kort aan vitamine B12 heeft ontwikkeld, ziet er vaak bleek uit of heeft een licht gele tint op de huid en ook het wit van de ogen is gelige van kleur, een aandoening die in de volksmond vaak als geelzucht wordt aangeduid. De verandering van de huid zal doorgaans optreden als een tekort aan vitamine B12 problemen gaat veroorzaken ten aanzien van de productie van rode bloedcellen in je lichaam.

Vitamine B12 speelt verder een cruciale rol bij de aanmaak van het DNA dat nodig is om rode bloedcellen te produceren. Zonder het DNA zullen de instructies voor de bouw van de cellen niet compleet zijn en kunnen cellen zich niet gaan delen. Met als gevolg dat er een soort bloedarmoede ontstaat, zogenaamde megaloblastaire bloedarmoede, waarbij de rode bloedcellen in je beenmerg groot en broos zijn. Deze rode bloedcellen zijn echter te groot om je beenmerg te verlaten en in je bloedbaan terecht te komen. Om die reden zullen er dan minder rode bloedcellen in je lichaam aanwezig zijn en kan je huid er bleek uit gaan zien. De kwetsbaarheid van deze cellen houdt tevens in dat een groot deel ervan af wordt gebroken en er een overschot aan bilirubine ontstaat. Bilirubine is een enigszins rood-, of bruin, gekleurde stof, die door de lever af wordt gegeven zodra deze oude bloedcellen afbreekt. Hoge concentraties bilirubine zullen ervoor zorgen dat je huid en het wit van je ogen een gelige tint krijgen.

Kortom: Op het ogenblik dat je een tekort aan vitamine B12 op hebt gebouwd, dan kan je huid bleek of geelzuchtig ogen

Gevoel van zwakte en vermoeidheid

Gevoelens van zwakte en vermoeidheid zijn veel voorkomende symptomen van een tekort aan vitamine B12. Ze ontstaan omdat je lichaam niet voldoende vitamine B12 voor handen heeft om rode bloedcellen te produceren, dit zijn de cellen die zuurstof door je lichaam vervoeren. Daardoor zul je niet in staat zijn om efficiënt zuurstof naar alle lichaamscellen te transporteren, met als gevolg dat je je zwak en moe voelt.

Vitamine B12 tekort bij ouderen

Bij ouderen wordt dit soort bloedarmoede in een heleboel gevallen veroorzaakt door een auto-immuunaandoening die in de medische wereld pernicieuze anemie wordt genoemd. Iemand die lijdt aan pernicieuze anemie maakt niet voldoende van een essentieel eiwit aan dat intrinsieke factor wordt genoemd. Deze intrinsieke factor is cruciale factor voor het voorkomen van een te kort aan vitamine B12, omdat de stof zich zal binden met vitamine B12 in je darmen, zodat je het op kunt nemen.

Kortom: Op het ogenblik dat je een tekort aan vitamine B12 hebt, dan is je lichaam niet in staat om genoeg rode bloedcellen te produceren om op een effectieve manier zuurstof door je lichaam te vervoeren. Als gevolg daarvan kun je je vermoeid en zwak voelen.

Tintelend of prikkelend gevoel

Een van de meer ernstige bijwerkingen van een langdurig tekort aan vitamine B12 is schade die aan het zenuwstelsel toe wordt gebracht. Dit kan na verloop van tijd gebeuren, omdat vitamine B12 een belangrijke bijdrage levert aan de metabolische weg die de vetstof myeline aflegt. Myeline is een stof die je zenuwen omringt als een soort bescherming en isolatie. Zonder vitamine B12 zal myeline anders aan worden gemaakt en zal je zenuwstelsel niet optimaal meer haar werk doen.

Paresthesie

Een veel voorkomend teken hiervan is paresthesie, of het gevoel hebben als er naalden en spelden in je huid prikken, dat gevoel wordt ook vaak vergeleken met dat van slapende handen en voeten. Interessant om te weten is dat de neurologische symptomen die samengaan met een tekort aan vitamine B12 doorgaans ontstaan naast de bloedarmoede. Uit één onderzoek bleek echter dat circa 28 procent van de mensen die te maken hadden met neurologische symptomen van een vitamine B12-tekort, geen tekenen van bloedarmoede lieten zien. Desalniettemin is het prikkelende en tintelende gevoel een veel voorkomend symptoom dat een groot aantal oorzaken kan hebben, dus dit symptoom op zich is vaak geen symptoom van een tekort aan vitamine B12t.

Kortom: B12 speelt een voorname rol bij de aanmaak van myeline, de isolatie van je zenuwen en van essentieel belang is voor een optimale werking van je zenuwstelsel. Een veel voorkomend teken van potentiële schade aan je zenuwen, als gevolg van een tekort aan vitamine B12, is een prikkelend en tintelend gevoel in je handen en voeten.

Veranderingen in de mobiliteit

Op het ogenblik dat een tekort aan vitamine B12 niet wordt behandeld, dan de schade aan je zenuwstelsel, die daar een gevolg van is, leiden tot veranderingen in de wijze waarop je je beweegt en hoe je loopt. Het is zelfs mogelijk dat je evenwicht en coördinatie erdoor worden beïnvloed, waardoor je een grotere kans hebt om te vallen. Dit symptoom wordt dikwijls waargenomen bij een niet-gediagnosticeerd tekort aan vitamine B12 bij ouderen, omdat personen die ouder zijn dan 60 jaar extra vatbaar zijn de ontwikkeling van een dergelijk tekort. Het voorkomen, of behandelen, van tekorten binnen deze bevolkingsgroep kan echter de mobiliteit verbeteren. Ook kan dit symptoom waar worden genomen onder jonge mensen die lijden aan een ernstig, onbehandeld tekort aan vitamine B12.

bewust puur banner

Kortom: de schade als gevolg van een langdurig, onbehandeld tekort aan vitamine B12 kan je evenwichtsgevoel beïnvloeden en veranderingen met zich meebrengen met betrekking tot de wijze waarop je loopt en je beweegt.

Tongontsteking en mondzweren

Glossitis is een term die in de medische wereld wordt gebruikt om een ​​ontstoken tong aan te duiden. Op het ogenblik dat je lijdt aan glossitis, dan zal je tong van kleur en vorm veranderen, met pijn, roodheid en zwelling als gevolg. De ontsteking kan er ook voor zorgen dat je tong er glad uit gaat zien, omdat de kleine bobbeltjes waarin je smaakpapillen zich bevinden, zich uit gaan strekken en uiteindelijk zullen verdwijnen.

Naast het feit dat een tongontsteking pijnlijk is, kan de aandoening ook de wijze waarop je eet en spreekt veranderen. Onderzoeken hebben aan weten te tonen dat een opgezwollen en ontstoken tong met lange rechte laesies (dit is de medische termvoor afwijkend weefsel) een vroeg teken kan zijn van een tekort aan vitamine B12. Bovenal kunnen bepaalde personen met een tekort aan vitamine B12 andere orale klachten hebben, zoals zweren in de mond, een prikkelend of tintelend gevoel in de tong of een branderig en jeukend gevoel in de mond.

Kortom: een vroeg teken van een tekort aan vitamine B12 kan een rode- en gezwollen tong zijn. Deze aandoening wordt ook wel glossitis genoemd.

Kortademigheid en duizeligheid

Indien je last van bloedarmoede krijgt door een tekort aan vitamine B12, kan kun je kortademig, en zelfs een beetje duizelig worden, in het bijzonder op momenten dat je jezelf lichamelijk inspant. Dit komt omdat je lichaam de rode bloedcellen mist die het nodig heeft om voldoende zuurstof naar alle cellen in je lichaam te kunnen vervoeren. Deze symptomen kunnen echter ook weer een breed scala aan oorzaken hebben, dus wanneer je merkt dat je ongewoon kortademig bent, dan is het altijd verstandig om je huisarts hierover in te lichten, zodat deze de onderliggende oorzaak kan achterhalen.

Kortom: bloedarmoede die het gevolg is van een tekort aan vitamine B12 kan ervoor zorgen dat bepaalde personen kortademig en duizelig worden. Dit zal vooral gebeuren als je lichaam niet in staat is om genoeg zuurstof naar alle lichaamscellen te vervoeren.

Verstoord zicht

Een symptoom van een tekort aan vitamine B12 is wazig of een verstoorde visus. Dit kan aan de orde zijn als een niet behandeld tekort aan vitamine B12 heeft geleid tot schade aan het zenuwstelsel, en dus eveneens de zenuwen van je oog aan is getast. De schade kan het signaal dat de oogzenuwen afgeven aan je hersenen, verstoren en zo je zicht belemmeren. Deze aandoening staat in de medische wereld eveneens bekend als optische neuropathie. Ondanks dat het een alarmerende situatie betreft, is in de meeste gevallen de situatie wel omkeerbaar door middel van het aanvullen van het tekort door extra vitamine B12 in te nemen .

Kortom: in sporadische gevallen kan de schade aan het zenuwstelsel, als gevolg van een tekort aan vitamine B12, de oogzenuw aantasten. Dit kan opzijn beurt weer resulteren in een wazig of verstoord zicht.

Stemmingswisselingen

Iemand die lijdt aan een tekort aan vitamine B12 heeft dikwijls te kampen met veranderingen op het gebied van hun humeur en stemmingen. In de praktijk betekenen lage concentraties van vitamine B12 in verband gebracht te kunnen worden met stemmings- en hersenaandoeningen, zoals depressies en dementie. De “homocysteïne-hypothese van depressie” is naar voren geschoven als een mogelijke verklaring voor dit verband. Deze theorie suggereert dat hoge concentraties van homocysteïne, als gevolg van lage concentraties van vitamine B12 in het lichaam, schade aan het hersenweefsel met zich mee kunnen brengen en voor een verstoring van de signalen van en naar je hersenen kan veroorzaken, wat op zijn beurt weer kan leiden tot stemmingswisselingen.

Bepaalde onderzoeken suggereren dat bij sommige mensen die lijden aan een vitamine B12 tekort , baat hebben bij een aanvulling van deze vitamine om de symptomen om te keren. Het is echter van belang om op te merken dat stemmingsveranderingen en hersenaandoeningen, zoals dementie en depressie, uiteenlopende oorzaken kunnen hebben. De effecten van een aanvulling van vitamine B12 in dergelijke situaties zullen dan dus niet worden opgehelderd. Wanneer je een tekort aan vitamine B12 hebt, dan kan het nemen van een supplement je stemming en humeur helpen verbeteren. Het is echter geen vervanging voor andere bewezen medische behandelingen om een depressie of dementie aan te pakken.

Kortom: bepaalde personen die een vitamine B12 tekort op hebben gebouwd, laten tekenen zien van een depressieve stemming of aandoeningen die zich kenmerken door een afgenomen werking van de hersenen, zoals dementie.

Verhoogde lichaamstemperatuur

Een zeer zeldzaam, maar toch zo nu en dan waargenomen, symptoom van een tekort aan vitamine B12 is een verhoogde lichaamstemperatuur. Het is niet duidelijk waarom dit gebeurt, maar bepaalde deskundigen spreken over gevallen van koorts die zich normaliseerden na een behandeling met lage concentraties vitamine B12. Het is echter van belang om te onthouden dat een verhoogde lichaamstemperatuur vaker het gevolg is van een ziekte, en dus niet van een tekort aan vitamine B12.

Kortom: in erg zeldzame gevallen kan een symptoom van een vitamine B12-tekort een verhoogde lichaamstemperatuur zijn.

Slotopmerking

Een tekort aan vitamine B12 komt vaak voor en kan zich op uiteenlopende wijzen manifesteren, waardoor het soms niet eenvoudig is om de juiste diagnose te stellen. Indien je een groter risico loopt en één van de eerder genoemde symptomen waarneemt, dan dien je contact op te nemen met je huisarts. Voor de meeste mensen die te kampen hebben met een tekort aan B12 geldt dat ze dit eenvoudig hadden kunnen voorkomen door gewoonweg ervoor te zorgen dat ze genoeg B12 in hun dieet op hadden genomen. Extra vitamine B12 kan je bijvoorbeeld krijgen door dagelijks vitamine B12 tabletten te slikken. Bekende vitaminen merken zijn Solgar en Flinndal. Je hebt ze ook in de vorm van zuigtabletten en supplementen.

Belangrijkste vitaminen en mineralen

Vitamine B12 is belangrijk maar in feite zijn alle mineralen en vitamines dan want alles hangt met elkaar samen.
Lees hier meer over de belangrijkste vitaminen en mineralen.

Huisarts bezoeken

Bij het vermoeden van een tekort aan vitamines altijd de huisarts bezoeken. Dat is ook van toepassing bij gezondheidsklachten.

naturaplaza superfoods banner