Take a fresh look at your lifestyle.

Aan de toppen van je vingers en tenen groeien nagels. Deze harde laag zorgt voor extra bescherming tijdens de dagelijkse bezigheden. In de toppen van je vingers en tenen bevinden zich namelijk een heleboel zenuwuiteinden die weliswaar beschermd moeten worden maar waarbij bijvoorbeeld eeltvorming niet handig zou zijn. Je zou dan immers weinig, of geen gevoel meer hebben in je vingers en tenen.

single reizen online banner

Functies

Een nagel heeft een aantal uiteenlopende functies zoals:

  • bescherming van de vinger- en teentopjes
  • verdediging (krabben)
  • bewerking van producten (ergens iets uit peuteren)
  • meer grip (bij het verwijderen van bijvoorbeeld vruchtenschillen)
  • tegenwoordig ook lichaamsversiering (door het aanbrengen van nagellak of nailart)

Nagels

De nagels van een mens zullen iedere dag ongeveer 0,1 millimeter langer worden. Bij een man zal een nagel in de regel iets harder groeien dan bij een vrouw. Een vingernagel doet er circa zes tot acht maanden over om zich helemaal te vernieuwen. Een teennagel kan er zelfs anderhalf jaar over doen om weer helemaal aan te groeien.

bewust puur banner

De nagel sluit aan op de nagelriem. Deze nagelriem zal ook aansluiten op de balba, het witte deel van de nagel dat aan de voorzijde zit. Het zichtbare deel van de nagel wordt ook wel de nagelplaat genoemd en bestaat uit de balba en het nagelbed (het roze deel). Een nagelplaat is opgebouwd uit drie verschillende lagen boven elkaar:

Nagel

LaagAndere benamingkenmerken
SchubbenlaagHoornlaagDeze laag zal los komen te zitten als de nagel uitdroogt.
SponslaagKeratinelaagDoor deze laag worden voedingstoffen opgenomen en worden vetten en vocht vastgehouden.
Onderste laagEpitheellaagHiermee zit de nagel aan de nagelwal vast die aan de beide zijkanten van de nagelplaat zit.

Nagelproblemen

Op het ogenblik dat je een ontsteking hebt aan je nagelriem dan zal deze pijnlijk, rood en opgezwollen zijn. Ook wanneer je je nagels te kort hebt geknipt of gebeten hebt dan kun je last krijgen van pijn aan het nagelbed omdat dit onder de nagel uitsteekt en extra gevoelig is.

naturaplaza superfoods banner