Take a fresh look at your lifestyle.

Kalknagels

Hoewel een heleboel mensen er ooit in hun leven mee te maken zullen krijgen, weten veel mensen niet wat kalknagels zijn. Ook is voor velen niet bekend hoe ze kalknagels kunnen behandelen of voorkomen. Een kalknagel is weliswaar hardnekkig te bestrijden maar ook tamelijk onschuldig en vormt geen gevaar voor je gezondheid.

single reizen online banner

Oorzaken

Op het moment dat schimmels je huid of je nagel binnen weten te dringen kan er een infectie ontstaan. Aan een dergelijke schimmelinfectie heeft de kalknaam ook de benaming schimmelnagel te danken. Een kalknagel ziet er vaak ontsierend uit en wordt om die reden meestal behandeld.

Schimmels bevinden zich op het lichaam van ieder mens en worden constant ook op anderen overgedragen. Het kan zelfs gebeuren dat er een overdracht plaatsvindt tussen dier en mens of van omgeving en mens. Schimmels die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van kalknagels worden meestal tot de groep dermatophyten gerekend en komen vooral voor in vochtige ruimtes. Hierbij kun je onder andere denken aan:

  • zwembaden
  • sauna’s
  • openbare douches
  • sportscholen
  • gymzalen

Risicofactoren

Gelukkig zal er niet elke keer een infectie ontstaan als je één van dergelijke ruimtes hebt bezocht en/of in aanraking bent gekomen met deze schimmels. Toch kan wel worden gesteld dat je meer risico loopt op het krijgen van kalknagels als je:

  • een verminderde weerstand hebt, bijvoorbeeld als gevolg van een ziekte of een hoge leeftijd
  • een beschadiging opgelopen hebt aan je nagels, zoals door het dragen van (te) strak schoeisel of als gevolg van sportbeoefening
  • lijdt aan diabetes
  • lijdt aan aids
  • een chemokuur ondergaat.

Symptomen

In het begin kun je een kalknagel goed herkennen aan:

bewust puur banner
  • een gele, bruine of groene verkleuring van de nagelrand
  • de aanwezigheid van vlekjes op de nagel

Wanneer de schimmelinfectie al in een verder gevorderd stadium is belandt dan zijn de kenmerken:

  • een volledige, geelbruine of geelwitte, verkleuring van de nagel
  • de aangedane nagel is doorgaans een beetje dikker
  • de structuur van de nagel is veranderd en is nu brokkelig.

In bepaalde gevallen bestaat de kans dat de schimmelinfectie heel de nagel aantast en deze afbrokkelt of zelfs volledig loslaat.

Behandelen

Een kalknagel hoeft in principe niet te worden behandeld. Toch kiezen veel mensen ervoor om de schimmelinfectie te lijf te gaan omdat de nagel er vaak lelijk of zelfs vies uitziet. Een andere reden om wel voor een behandeling te kiezen is: de besmettelijkheid van de kalknagel. Door de schimmels te lijf te gaan voorkom je immers dat je mensen in je omgeving ermee besmet.

Een kalknagel behandelen kan op twee verschillende manieren:

  1. De schimmel wordt van buitenaf bestreden, bijvoorbeeld door middel van een kalknagelolie. Deze behandelmethode is vaak het meest geschikt bij beginnende of milde infecties.
  2. De schimmel wordt van binnenuit aangepakt door het gebruik van antischimmelmedicatie. Een dergelijke behandeling duurt vaak tamelijk lang (soms maanden) en kan bijverschijnselen met zich meebrengen. Om die reden zijn deze medicijnen alleen op doktersrecept te verkrijgen wanneer er sprake is van een ernstige schimmelinfectie.
    De meeste effectieve behandelingen kosten veel tijd en ook het nodige geld waardoor ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen.

Zelfzorg

Doordat de schimmel, die verantwoordelijk is voor kalknagels, meestal die in de huid zijn genesteld zal zelfzorg in de meeste gevallen weinig, of geen, effect hebben. Om de groei van de schimmel een beetje te remmen weken sommige mensen hun kalknagel in een bakje water waarin wat azijn is opgelost. Een andere methode die wordt gebruikt is het vijlen van de aangedane nagel(s).

naturaplaza superfoods banner