Zodra je als tiener in de puberteit bent gekomen dan zal er een heleboel gaan veranderen. Niet alleen zullen er zich primaire- en secundaire geslachtskenmerken gaan ontwikkelen, ook is de kans groot dat je, in meerdere of mindere mate, puistjes kunnen ontstaan. Met name op je gezicht, je rug en borst kunnen dan behoorlijk ontsierd worden door deze rode, ontstoken bobbels op je huid.
Onzekerheid
In je puberteit groei je geleidelijk uit van een kind naar een jong volwassene. Je gaat niet alleen lichamelijk sterk veranderen maar ook zul je steeds meer aandacht krijgen voor seksualiteit. Het gevolg daarvan is vaak dat je er op je best uit wilt zien zodat je de meeste kans maakt bij die leuke jongen of dat aardige meisje. Puistjes zijn op dat moment dus het laatste dat je kunt gebruiken. Het hebben van puistjes kan je zelfbeeld en zelfvertrouwen namelijk een flinke deuk bezorgen. Er zijn mensen waarvan het zelfbeeld zo negatief is geworden dat er gesproken kan worden van een minderwaardigheidcomplex en/of depressieve klachten.
Sociaal aspect
Tieners die (veel) last van puistjes hebben zijn in een heleboel gevallen dan ook erg onzeker. Deze houding is olie op het vuur van de pestkoppen onder ons: uitlachen, pesten en zelfs buiten de groep plaatsen zijn mogelijke gevolgen. Ook zullen er altijd wel mensen in je omgeving zijn die puistjes vies vinden of je behandelen alsof je één of andere enge ziekte hebt.
In sommige gevallen kan een tiener, die last heeft van puistjes, zich terugtrekken uit het sociale leven. Lekker met vrienden of vriendinnen op stap gaan is dan immers eerder een kwelling dan iets dat ontspannen zou moeten zijn. Het leggen van nieuwe contacten zal daardoor nog lastiger worden.
Nachtmerrie
Puistjes kunnen voor sommige tieners een heuse nachtmerrie zijn. Telkens als ze weer een nieuw exemplaar ontdekken, zullen zij dan ook van alles aan proberen te doen om deze ontsiering te weg te werken of te elimineren. Hierbij wordt overigens vaak vergeten dat wanneer je een puistje uitdrukt, of uitknijpt, je het probleem meestal alleen maar erger maakt. De bacteriën die zich in het puistje ophouden zullen zo immers naar buiten worden gebracht en de kans krijgen om op een andere plek op je lichaam weer voor een infectie (en dus één of meerdere puistjes) te zorgen.
Niet doen
Op het moment dat je puistjes wilt voorkomen of deze wilt verminderen dan kun je het beste de volgende dingen niet doen:
- het puistje uitdrukken of uitknijpen
- raak het puistje ook niet met je vingers aan met het oog op zelfbesmetting
- draag geen make-up die de poriën van je huid afsluiten
- was je huid niet met zeep omdat hierdoor je huid uit zal drogen en/of geïrriteerd kan raken
- klakkeloos een advies van een ander opvolgen wat betreft het voorkomen en/of de behandeling van puistjes. Wat voor een ander goed werkt, hoeft voor jou echter niet het geval te zijn. Iedere huid is immers anders en kan een andere reactie geven op een bepaald product. Soms kun je zelfs het probleem erger maken door telkens wat anders uit te proberen. Beter is het om met je huisarts te overleggen als je niet van je puistjes afkomt of hier veel hinder van ondervindt.
Wel doen
Om puistjes te verminderen en zelfs voor een belangrijk deel te voorkomen kun je ook een aantal maatregelen treffen:
- houd je huid schoon, en dus vrij van bacteriën die puistjes kunnen veroorzaken. Ook de talg die door de talgkliertjes in je huid wordt aangemaakt kan beter niet te lang op je huid blijven zitten omdat de poriën hierdoor ook verstopt kunnen raken. Verstopte poriën zijn vaak de oorzaak van puistjes. Overdrijf het reinigen echter niet en beperk de wasbeurten tot een maximum van twee keer op een dag. Zou je vaker je huid reinigen dan is de kans namelijk groot dat je huid uitdroogt.
- hoewel een gematigde hoeveelheid zon heen gunstig effect kan hebben op je huid (en het verminderen van je puistjes) dien je toch altijd een goede bescherming aan te brengen voordat je gaat zonnen. Hiervoor kun je het best een zonnebrandlotion gebruiken met een hoge beschermingsfactor.
- je haar of een (zonne)bril kunnen bacteriën bevatten die voor puistjes kunnen zorgen. Goede hygiëne op dit gebied is dus van groot belang. Regelmatig je haren wassen en het montuur en de glazen van een bril schoonmaken is dus een must. Tevens dien je ervoor te zorgen dat je haar niet de huid gaat irriteren: geen loshangende lokken in je gezicht.
- gezonde en gevarieerde voeding zijn voor ieder mens verstandig. Om puistjes te verminderen zul je dus misschien je eetpatroon aan moeten passen. Overigens is het een fabel dat je van frietjes en chocolade puistjes zou krijgen. Uiteraard dien je, als je een gezonde leefstijl erop na wilt houden tenminste, niet elke dag grote hoeveelheden hiervan naar binnen te werken.
Ontstaan puistjes
Eigenlijk is acne (zoals puistjes ook wel worden genoemd) geen aandoening op zich maar een verzamelnaam van een aantal, huidaandoeningen die onderling sterk kunnen verschillen. De enige overeenkomst zijn die vervelende rode, met pus gevulde, bobbels op je huid.
Doordat je huid te veel talg aanmaakt, kunnen er zogenaamde mee-eters ontstaan. Een mee-eter is een talgkliertje dat verstopt is geraakt en waarin bacteriën zitten die voor een infectie zorgen door bepaalde stoffen aan te maken die voor een zekere vorm van irritatie kunnen zorgen.
Ook kan een haarzakje vol komen te zitten met talg waardoor er een verstopping ontstaat. Hierdoor zal er geen talg meer kunnen worden afgevoerd en zullen er mee-eters kunnen ontstaan.
Het haarzakje zelf kan ook worden besmet met bacteriën waardoor het geïnfecteerd zal raken. Er zal dan ook een puistje ontstaan. Door stress en bepaalde erfelijke factoren zal de kans op het ontstaan van dit soort puistjes vergroot worden. Dit geldt overigens ook als je een roker bent.
Jongens | Meisjes | |
Begin | ongeveer vanaf 14 jaar | ongeveer 8 jaar of ouder |
Heftigheid | vaak heftig door mannelijke hormonen | wisselend door hormoonschommelingen |
Oorzaken | ||
Hoogtepunt klachten |
Hoewel de klachten meestal na je negentiende minder zullen worden kun er ook nog jaren last van blijven houden. Waar veel mensen, die tijdens hun tienerjaren last hadden van puistjes, de rest van hun leven mee te maken krijgen zijn de littekens op hun huid als gevolg van het uitdrukken of het uitknijpen van de puistjes. Deze oneffenheden van de huid kunnen eveneens erg ontsierend zijn.
Wondermiddeltjes
De commercie heeft de laatste decennia erg ingespeeld op ergernissen die puistjes met zich meebrengen. Zowel in de regulieren winkels als op het internet worden dan ook allerlei zogenaamde wondermiddeltjes aangeboden (vaak tegen abominabel hoge prijzen) die je binnen een mum van tijd van je problemen af beloven te helpen. In veel gevallen blijkt echter dat deze middeltjes niet, of nauwelijks, voor verbeterring zorgen. Op het moment dat je een middeltje aan wilt schaffen ter behandeling van puistjes dan kun je het best een product kiezen dat pH-neutraal is en eventueel één of meerdere van de volgende stoffen bevat:
- Retinoïden: dit zijn preparaten op basis van vitamine A
- Benzoylperoxide: is een ontstekingsremmend middel dat er tevens voor zorgt dat er minder mee-eters zullen ontstaan
- Antibiotica: die ervoor zorgen dat aanwezige bacteriën zullen worden geëlimineerd.
Naar je huisarts
Zodra je merkt dat de puistjes maar niet willen verdwijnen, of er zelfs steeds meer worden gevormd, dan is het tijd om een bezoek te brengen aan je huisarts. Deze kan dan een behandeling op maat voor je in gang zetten of je, als je extreem veel last hebt van puistjes, doorverwijzen naar een schoonheidsspecialist€ of een dermatoloog. Ook door deze deskundigen zal dan worden gezocht naar de meest gunstige behandeling, toegespitst op jouw situatie. De kans van slagen zal dan immers het grootst zijn.