Take a fresh look at your lifestyle.

Rode bultjes

De aanwezigheid van rode bultjes op je huid kan te wijten zijn een aantal verschillende oorzaken. In sommige gevallen zal het daarom behoorlijk lastig zijn om de oorzaak vast te stellen. De ernst en de aard van de rode bultjes kan overigens van geval tot geval verschillen. Wanneer je je zorgen maakt, veel hinder hebt van de rode bultjes of als er andere symptomen zoals pijn, jeuk, koorts of een grieperig gevoel bij gaan komen dan is het goed om advies aan je huisarts te vragen.

single reizen online banner

Oorzaken

De oorzaken van rode bultjes op de huid kunnen van geval tot geval verschillen. Dit geldt ook voor de aard en de ernst van de klachten die deze bultjes met zich meebrengen. Een aantal oorzaken van het verschijnen van rode bultjes op je huid kunnen zijn:

  • Hevig transpireren.
  • Een allergische reactie, bijvoorbeeld op bepaalde voedingsmiddelen, huidschilfers, haren of veren van dieren, wasmiddelen, make-up, verzorgingsproducten of parfum.
  • Een beet of steek van een dier, zoals muggen, wespen, bijen of vlooien.
  • Een infectie die veroorzaakt is door een schimmel, zoals voetschimmel of een vaginale schimmel.
  • Een bacteriële- of virale infectie.
  • Huidaandoeningen zoals het geval is bij acne of netelroos.
  • Als bijwerking van het gebruik van bepaalde medicijnen. Geneesmiddelen die bedoeld zijn als behandeling voor onder andere malaria en antibiotica staan bekend om deze mogelijke bijwerking. Voor het gebruik van geneesmiddelen de bijsluiter goed doorlezen is daarom altijd aan te bevelen.

Voorkomen

In bepaalde gevallen kun je rode bultjes op je huid voorkomen door de oorzaak ervan weg te nemen. Dit kun je bijvoorbeeld doen als de klachten worden veroorzaakt door een bepaalde overgevoeligheid voor voedsel of stoffen in je omgeving zoals planten of dieren. Ook het vermijden van irriterende stoffen in bijvoorbeeld verzorgingsproducten, cosmetica en wasmiddelen kan soms een oplossing voor het probleem zijn.

Door verder goed voor, zowel de binnen- als de buitenkant, van je lichaam te zorgen zul je beter opgewassen zijn tegen allerlei ziektes en aandoeningen die rode bultjes op je huid kunnen veroorzaken. Door gezond en gevarieerd te eten, voldoende te drinken en veel te bewegen, blijft je lichaam in de beste conditie en krijgen ziektekiemen minder kans om hun slag te slaan.

bewust puur banner

Verder heeft je huid altijd een goede verzorging nodig zodat deze niet uitdroogt of ontstoken kan raken. Ook het verzorgen, of beter nog het voorkomen van, wondjes is essentieel om rode bultjes te vermijden. Bovendien zal een goed verzorgde huid vaak beter intact blijven en je lichaam beter beschermen tegen ziektekiemen die eveneens rode bultjes op de huid kunnen veroorzaken. Een gezonde huid is altijd voldoende gehydrateerd en bevat voldoende natuurlijk vet om aanvallers van buitenaf tegen te houden.

Naar de dokter

In sommige gevallen is het echter niet mogelijk om rode bultjes te voorkomen, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een kinderziekte of huidafwijking die deze veroorzaakt. Op het moment dat je naast de rode bultjes ook nog andere klachten krijgt zoals koorts, pijn, jeuk of een gevoel van ziek zijn, dan is het inwinnen van advies bij je huisarts zeker aan te raden.

In een aantal gevallen zal deze de oorzaak van de rode bultjes weten te achterhalen en wellicht een geschikte behandeling op kunnen starten. Helaas is dit niet altijd mogelijk omdat in een aantal gevallen de oorzaak van de rode bultjes op de huid niet duidelijk wordt of er geen behandeling mogelijk is.

Indien je twijfels hebt over de aard en/of de ernst van de rode bultjes op je huid, of wanneer deze langere tijd aanhouden, dan is een bezoek aan je huisarts ook absoluut een aanbeveling.

naturaplaza superfoods banner